Diferen┼úele dintre somonul s─âlbatic ┼či cel de cresc─âtorie. De ce trebuie evitat cel de-al doilea

1 shutterstock 332039453 jpg jpeg

Somonul este considerat unul dintre cei mai buni ┼či hr─ânitori pe┼čti, recomandat ├«n multe diete. Este bogat ├«n acizi gra┼či Omega-3, aminoacizi esen┼úiali ┼či proteine, fiind o surs─â important─â de gr─âsimi s─ân─âtoase. Pare alimentul ideal ┼či chiar este, dac─â vorbim despre somonul s─âlbatic. ├Äns─â nu ar mai trebui s─â te gr─âbe┼čti s─â cumperi somon de cresc─âtorie, oric├ót de bun─â ar fi oferta.

Somonul este un pe┼čte gustos ┼či versatil, a┼ča c─â ├«l ├«nt├ólnim foarte des ├«n meniurile restaurantelor sau ├«l prepar─âm des acas─â. Este s─â┼úios, iar propriet─â┼úile sale nutritive ├«l recomand─â drept aliment ideal ├«n multe diete. Consumul regulat are o mul┼úime de beneficii pentru s─ân─âtate. Acest pe┼čte gras con┼úine niveluri ridicate de acizi gra┼či Omega-3, pe care organismul uman nu ├«i poate produce singur.

Totu┼či, nu to┼úi somonii sunt la fel. ├Än ultimii ani, o mare parte din cantitatea de somon disponibil─â pentru consumatori nu este prins─â ├«n s─âlb─âticie, ci este crescut─â ├«n fermele piscicole. Acest proces se nume┼čte acvacultur─â ┼či asigur─â mai mult de jum─âtate din cantitatea de somon v├óndut─â la ora actual─â ├«n ├«ntreaga lume.

stanga
dreapta
2 shutterstock 406584742 jpg jpeg

Deoarece fiecare tip de somon provine dintr-o surs─â diferit─â, valorile nutri┼úionale difer─â, de asemenea. Somonul s─âlbatic, pescuit, se hr─âne┼čte cu alte organisme din mediul lor natural ┼či e mai ├«nchis la culoare. Somonul de cresc─âtorie, ├«n schimb, are o diet─â procesat─â, bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či proteine pentru ca pe┼čtii s─â creasc─â mari mai repede. Drept urmare, somonul de cresc─âtorie este mult mai bogat ├«n calorii ┼či gr─âsimi.

Astfel, somonul de acvacultur─â are 206 calorii la 100 de grame, iar cel s─âlbatic 140. Totodat─â, cel crescut ├«n ferme piscicole con┼úine o cantitate pu┼úin mai mare de acizi Omega-3, dar ┼či cantit─â┼úi mult mai mari de gr─âsimi saturate nes─ân─âtoase (6 grame la 100 de grame, fa┼ú─â de 1,9 grame la 100 de grame).

Nu o dat─â s-a ridicat problema contamin─ârii pe┼čtilor crescu┼úi ├«n ferme piscicole, iar unele studiile au confirmat acest lucru.

Cele mai periculoase substan┼úe sunt bifenililor policlorura┼úi (PCB), substan┼úe cu poten┼úial toxic ┼či cancerigen. Pentru a reduce expunerea la aceste substan┼úe, este recomandat─â t─âierea zonelor grase ale pe┼čtilor, ├«ndep─ârtarea pielii ├«nainte de g─âtire ┼či prepararea prin coacere sau fierbere, nu pr─âjire.

Utilizarea antibioticelor la pe┼čtii de cresc─âtorie este, de asemenea, ├«ngrijor─âtoare. Deoarece acvacultura implic─â un num─âr mare de pe┼čti ├«nghesui┼úi ├«n bazine, aceste specimene au un risc mai mare de infec┼úii, drept urmare li se administreaz─â antibiotice. ├Än ultimii ani, utilizarea antibioticelor ├«n acvacultur─â a fost bine reglementat─â, ├«ns─â chiar ┼či a┼ča nu exist─â date exacte despre cantit─â┼úile folosite.

┼×i somonul s─âlbatic, ┼či cel de cresc─âtorie con┼úin substan┼úe nutritive importante, dar, ├«n cazul celui din urm─â, persist─â multe ├«ntreb─âri cu privire la riscurile pentru s─ân─âtate. De acea, primul va fi ├«ntotdeauna o alegere mai bun─â.

FOTO ShutterstockRecente

Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg
Culori  jpg
interviu angajare 365256740 jpg
florii 1 jpeg
depresie