Nou trend alimentar de pe TikTok face furori printre adolescenţi şi îi sperie pe părinţi

1 shutterstock 107905559 jpg jpeg

TikTok, cea mai populară reţea socială printre adolescenţi, a lansat până acum câteva trenduri culinare majore, printre care cafeaua Dalgona şi brânza feta coaptă. Însă cel mai recent trend, care face furori printre adolescenţi, îi îngrijorează pe părinţi.

Se estimează că un procent uriaş - între 93% şi 97% din adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani - utilizează cel puţin o reţea socială. Pe măsură ce aplicaţii precum TikTok şi Instagram au o popularitate în creştere, părinţii devin din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele asupra copiilor ale unor postări pe teme alimentare. Cel mai recent trend, în care utilizatorii postează videoclipuri intitulate „Ce mănânc într-o zi”, este deosebit de îngrijorător pentru părinţi.

Influencerii din social media promovează în mod constant diverse produse, de la cosmetice la mărci de îmbrăcăminte. Însă recent au început să posteze jurnale zilnice cu ceea ce mănâncă la fiecare masă, pentru a împărtăşi ceea ce ei consideră că sunt obiceiuri alimentare sănătoase. Din păcate, multe dintre aceste mese nu doar că nu sunt sănătoase, ci pot fi de-a dreptul periculoase, potrivit experţilor în sănătate. 

Şi, cum tulburările de alimentaţie reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni cronice în rândul adolescenţilor, este important ca părinţii să acorde atenţie sporită mesajelor pe care le primesc copiii lor pe aceste platforme atât de populare.

Videoclipurile postate sub hashtagul „Ce mănânc într-o zi” îi determină pe adolescenţi să creadă, în mod eronat, că, dacă mănâncă exact aceeaşi mâncare precum influencerul din clip vor atinge exact aceeaşi formă fizică. Experţii în sănătate şi nutriţie spun că acest lucru îi poate face să se simtă anxioşi şi nesiguri de aspectul lor fizic şi de obiceiurile lor alimentare. Stabilind aşteptări nerealiste, ajung să dezvolte obiceiuri alimentare haotice sau chiar o tulburare alimentară care le poate pune viaţa în pericol.

Acesta nu este primul trend culinar de amploare din social media. În special în reţeaua TikTok au apărut, în ultimii ani, preparate care au devenit rapid foarte poulare în toată lumea: pâinea norişor, cafeau Dalgona, feta coaptă sau, în România, desertul numit "să fac spume dacă ştiu", o combinţie de două creme, cu lapte, respectiv cacao.

FOTO ShutterstockRecente

prieteni   shutterstock 2030231144   crop jpg
LIVE ora 1300 jpg
1 telefon jpg jpeg
Test de personalitate   Lungimea degetului mic   Captura Youtube jpg
Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg