Alimente care deteriorează dinţii
Ştii deja că un consum excesiv de dulciuri poate duce la apariţia cariilor sau că vinul pătează dinţii. Însă există multe alimente care nu par nocive, dar au un impact negativ asupra igienei tale orale. Iată câteva dintre ele pe care ar trebui să le eviţi ca să ai dinţi sănătoşi:
Seminţele de floarea soarelui
Nu miezul seminţelor este problema, ci coaja acestora. Deteriorarea dinţilor se produce în momentul în care încerci să îndepărtezi coaja cu dinţii. Dacă îţi place să spargi coaja seminţelor cu dinţii, trebuie să iei în considerare faptul că, în timp, aceştia pot ajunge să se ciobească.
Cuburile de gheaţă
Mestecarea cuburilor de gheaţă nu este o soluţie când vrei să te răcoreşti sau în momentele în care crezi că poţi scăpa de durerile din cavitatea bucală! Dacă încerci să spargi cuburile de gheaţă cu dinţii, aceştia se deteriorează, iar gingiile se pot inflama.
Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase, cu sau fără zahăr, conţin acid care provoacă eroziunea smalţului dentar. Odată ce smalţul, adică învelişul extern al dinţilor, este afectat, dinţii devin vulnerabili şi predispuşi la formarea cariilor.
Fructele uscate şi chipsurile
Fructele uscate conţin fibre şi vitamine, însă există şi dezavantaje atunci când le consumi. Sunt fructe deshidratate, fără apă, iar tot ce rămâne în ele este zahărul şi acidul, devenind lipicioase. Resturile rămân lipite de dinţi, iar bacteriile din cavitatea bucală interacţionează cu zahărul depozitat, formând acid care atacă smalţul.
Asemenea fructelor uscate, resturile de chipsuri se lipesc cu uşurinţă de dinţi. Amidonul din resturile de chipsuri se transformă în zahăr, apoi în acid ce dăunează smalţului.
Poţi evita formarea acidului dacă te speli pe dinţi şi foloseşti aţă dentară după ce consumi aceste alimente.
Alcoolul
Pe lângă faptul că pătează dinţii, alcoolul deshidratează cavitatea bucală, scăzând cantitatea de salivă produsă, astfel bacteriile rămân pe smalţ. Poţi preveni deshidratarea dacă bei un pahar de apă după cel de alcool.