Alimente permise şi nepermise în sarcină. Ce să eviţi neapărat

1 69639 original jpg jpeg

Sarcina este o etapă minunată pentru tine şi pentru familia ta. Pe lângă pregătirile şi cumpărăturile pe care orice viitoare mamă le face, important este ca în această perioadă să mănânci alimente care să ajute la dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. Iată care sunt acele alimente permise şi nepermise în sarcină!

Alimente permise şi nepermise în sarcină - Listă

Produsele lactate

Sunt primele pe lista de alimente pe care trebuie să le consumi în timpul sarcinii,datorită calciului care se găseşte în abundeţă în acestea. Consumă laptecu puţine grăsimi şi iaurt. Acestea nu sunt doar bogate în calciu,ci conţin şi vitamina B12 şi vitamina D. Laptele îmbunătăţeşte digestia şi creşte apetitul la femeile gravide şi ajută la dezvoltarea oaselor fătului.  Bea 2-3 pahare de lapte în fiecare zi.

Cereale integrale:

Sunt bogate în fibre şi sunt foarte bune pentru sănătate,deoarece previn constipaţia şi hemoroizii. În plus,conţin fier,magneziu,acid folic şi vitaminele B1 şi B2. Aceste substanţe nutritive sunt esenţiale pentru dezvoltarea copilului şi formarea placentei.

Alimente permise şi nepermise în sarcină - De ştiut

Fructe şi legume

Femeile însărcinate ar trebui să consume cel puţin 6 fructe şi legume în fiecare zi. Acestea sunt bogate în minerale şi vitamina C. Vitamina C întăreşte gingiile şi ţesuturile,ajută la vindecarea rapidă a rănilor şi,de asemenea,are un rol important în absorbţia fierului. Consumă fructe de pădure,portocale,mere,pepeni,căpşuni,papaya,legume cu frunze verzi,broccoli şi varză.

Proteine

Aigură-te că incluzi suficiente proteine în dietă. Consumă carne slabă (cu excepţia ficatului),peşte,ouă,fasole şi varză. Peştele este bogat în acizi graşi Omega-3,care ajută la dezvoltarea creierului şi a ochilor fătului şi previn apariţia astmului şi a alergiilor cu cât copilul înaintează în vârstă.  Alimentele nepreparate sau semi-preparate pot conţine bacterii care pot duce la intoxicaţii alimentare,de aceea acordă atenţie gătirii alimentelor.

Alimente permise şi nepermise în sarcină - Ce să nu lipseasă din alimentaţie

Nuci şi seminţe

Conţin acizi graşi,vitamine şi minerale necesare dietei. Ori de câte ţi se face foame între mese,consumă un pumn de migdale,caju,nuci sau fistic. În plus,include în regimul zilnic şi seminţe de  dovleac,de floarea-soarelui,de susan şi de in.

Alimente permise şi nepermise în sarcină - Ce să eviţi

Nu consuma ananas,deoarece conţine bromelaină,o enzimă digestivă care poate  duce la apariţia contracţiilor;

Evită să mănânci struguri în ultimul trimestru al sarcinii,deoarece pot favoriza supraîncălzirea corpului;

De pe lista alimentelor pe care trebuie să le eviţi în timpul sarciniinu lipsesc cafeaua,ceaiul,sucurile ori băuturile gazoase. Studiile recente au arătat că prea multă cofeină poate duce la avorturi spontane,retard de creştere la copii şi copii subponderali.

Nu consuma alcool,peşte negătit ori carne crudă şi renunţă la fumat!