Anxietatea te poate îmbătrâni cu 6 ani

1 65018 original jpg jpeg

Persoanele anxioase ar putea îmbătrâni înainte de vreme, potrivit unei noi cercetări. Oamenii de ştiinţă susţin că o formă comună a acestei condiţii, cunoscută sub numele de anxietate fobică, generează pagube la nivel celular.

În cadrul studiul,oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Femei din Boston au laut probe de sânge de la mai mult de 5000 de femei cu vârste cuprinse între 42 şi 69 de ani. De asemenea,voluntarelor li s-a cerut să completeze un chestionar cu privire la orice fel de simptome fobice.

Rezultatele cercetării arată că femeile mai în vârsta care trăiesc o teamă excesivă în ceea ce priveşte anumite situaţii au telomerii mai scurţi  (regiuni de ADN repetitiv situate la capătul fiecărui cromozom liniar,consideraţi cheia opririi procesului de îmbătrânire) faţă de persoanele liniştite.

În concluzie,cercetătorii susţin că în cazul persoanelor care suferă de anxietate se declanşează procesul de îmbătrânire prematură,scurtându-le viaţa cu aproximativ 6 ani.

De aceea,specialiştii ne recomandă să identificăm factorii de stres şi să optăm pentru tehnici de relaxare care conduc la reducerea tensiunilor nervoase,pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.