Aroma cafelei, printre primele resimţite dimineaţa. Mulţi iubitori de cafea beau prima ceaşcă acasă

1 cafeaua unul dintre produsele cele mai studiate din lume jpg jpeg

Cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii ştiinţifice, asemenea cafeinei.

Ceea ce pentru mulţi reprezintă prima băutură caldă a zilei, cafeaua, oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experienţe senzoriale. Atunci când bem cafea, experienţa senzorială completă se întinde pe întreaga perioadă a preparării până la consum. Poate începe cu aroma cafelei resimţită la deschiderea recipientului, să continue cu sugestiile vizuale observate atunci când preparăm cafeaua, inclusiv culoarea cafelei şi prezenţa cremei sau a spumei cafelei, şi să se sfârşească prin savurarea gustului inconfundabil şi seducător.

Mirosul de cafea, printre primele detectate dimineaţa

Ştiaţi că mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai uşor de recunoscut? Aroma acesteia provine de la diferiţi compuşi volatili produşi în timpul procesului de prăjire a cafelei. Prăjirea declanşează o serie de procese în boabele de cafea, generând dezvoltarea compuşilor volatili care contribuie la profilul aromatic. Uleiurile eterice se găsesc în boabele de cafea prăjite în proporţie de aproape 10% şi generează mare parte din savoarea sa.

7 din 10 oameni beau prima cafea a zilei acasă

Între 70 şi 75% din consumul ocazional de cafea se petrece acasă, cafeaua fiind băutura principală pentru mai mult de jumătate din ocaziile de dimineaţă.  Aspectul vizual al cafelei şi modul în care este prezentată joacă un rol important în experienţa multi-senzorială a gustării unei cafele. Pot avea un impact semnificativ asupra gustului de cafea perceput al cafelei.

Cercetările au sugerat că şi culoarea ceştii în care se serveşte cafeaua poate avea un impact asupra percepţiei de gust al ceştii de cafea. De exemplu, într-un studiu a fost arătată o cană albă pentru a spori intensitatea cafelei şi a fost descrisă ca mai puţin dulce comparativ cu cea servită într-o cană transparentă sau albastră .

Un alt studiu privind arta preparării latte a sugerat că o formă dreptunghiulară, comparativ cu o formă rotundă, influenţează aşteptările oamenilor cu privire la preferinţă, gustul amar şi calitatea băuturii. În schimb, subţierea consistenţei cafelei a fost asociată unei arome şi savori mai slabe a cafelei .

Ştiai că…

… un compus activ farmacologic din cafea, cafeina, este şi un stimulent uşor al sistemului central nervos? Cafeina se regăseşte în aproape 60 de specii de plante, nu doar în boabele de cafea, ci şi în boabele de cacao, nucile de kola şi frunzele de ceai. Găseşti mai multe informaţii despre cafea pe site-ul Asociaţiei Române a Cafelei, http://www.desprecafea.info/.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg