Atenţie la indigestia de după festinul culinar!
Doar câteva zile ne mai despart de sezonul meselor pline cu bunătăţi tradiţionale: sarmale, tobă, răcituri, cârnaţi, cozonaci. Cum tradiţiile sunt greu de schimbat, cumpătarea ramâne condiţia esenţială pentru menţinerea sănătăţii.
Pentru a nu ne alătura valului de pacienţi care,de sărbători,ajung la camerele de gardă ale spitalelor cu indigestii,toxiinfecţii alimentare şi come alcoolice,nu trebuie să renunţăm la toate bunătăţile de pe masa de sărbători,ci doar să fim cumpătaţi.Ce boli pot genera complicaţiiPersoanele care au ţinut post şi cele care au afecţiuni cronice digestive,diabet,boli cardiace,renale sau hepato-biliare trebuie să fie foarte atente la cantitatea şi tipul de alimente sau băuturi pe care le consumă pentru a preveni apariţia unor complicaţii. De asemenea,respectarea unor reguli de igienă alimentară vă va ajuta să treceţi peste sărbători fără probleme şi să vă şi simţiţi bine.Ce să evitămMajoritatea alimentelor tradiţionale de Crăciun,bogate în grăsimi şi proteine,sunt greu de digerat,fiind veritabile bombe calorice. Carnea grasă,prăjelile,tocăturile,cozonacii,maioneza,prăjiturile cu cremă,consumate în exces şi însoţite de alcool,pot provoca de la simple indigestii şi enterocolite până la redutabile colici biliare,pancreatită acută,comă diabetică sau hepatică ş.a. Pentru a evita aceste pericole,respectaţi sfaturile nutriţioniştilor.