„Bătălia” alimentelor: conopidă vs broccoli

1 65184 original jpg jpeg

Imaginează-ţi o competiţie mai puţin obişnuită: între legume. Câştigă nu cea mai arătoasă, ci cea mai sănătoasă,cea care te menţine într-o formă de invidiat! Prin urmare, care e fericita câştigătoare din numărul acesta?

Sunt ambele legume-vedete din familia cruciferelor şi recunoscute ca ingrediente obligatorii ale unei diete sănătoase. Sărace în calorii şi „bombe de vitamine”,sunt uşor de gătit şi se pliază perfect reţetelor cu indice glicemic scăzut. În plus,sunt şi gustoase! Procentele de mai jos reprezintă „x la sută” din necesarul zilnic din fiecare legumă,raportat la organismul uman. Deci,fie ca cea mai bună să câştige!

Probe obligatorii

• Proba caloriilor >O probă „cu greutate” în această întrecere:aportul energetic al celor două legume. Ei bine,deşi amândouă îţi pot garanta,fără bătaie de cap,o siluetă de invidiat,câştigă totuşi conopida,cu 27 kcal/100 g produs,devansând bietul broccoli,cu 31 calorii/100 g.• Proba proteinelor >Conţinutul de proteine e un piculeţ mai mare la broccoli(2,6 grame) decât cel de la conopidă (2,1 g). Egalitate până acum!• Proba carbohidraţilor >Altă probă decisivă,care se termină aproape la egalitate:conopida – 5 g,versus broccoli – 6 g. Câştigă,la firul ierbii,conopida,cu concentraţia ei mai mică de glucide.

Probe eliminatorii

Deja am ajuns la „fineţuri” care pot înclina decisiv balanţa întrecerii.

Să le urmărim,deci:

• Conţinutul de fibre >Foarte importante în dietele de orice fel,pentru că asigură buna funcţionare a tractului intestinal,fibrele sunt mai prezente în zestrea broccoli (9,6 % din necesarul zilnic) decât în cea a conopidei (8,4%).

• Calciu >Broccoli câştigă detaşat,cu un conţinut de calciu de 4,3%,versus 2,4% la conopidă! De remarcat,la ambii concurenţi,aportul mare din acest mineral esenţial pentru organism.

• Fosfor >Incredibil... dar câştigă detaşat tot broccoli,cu 6% la 4,7%.

• Fier >Cu 4 % conţinut de fier,broccoli îşi adjudecă şi această probă,deşi nici conopida nu e departe,cu al său 3%.

• Magneziu >Adjudecat tot verdelui broccoli! Cu un scor de 4,8% la 4%.

• Potasiu >În sfârşit,o rundă în favoarea conopidei,cu 9% la 8,2%. De remarcat cantităţile uimitoare din acest mineral,furnizate cu generozitate de ambele legume!

• Zinc >Zincul,cel care îţi menţine sistemul imunitar la cote înalte,e mai bogat la broccoli decât la conopidă – 2,6% versus 2%.

Clasamentul la pauză>O mică pauză de refacere a forţelor... cât să facem un bilanţ al victoriilor de până acum. În clasamentul intermediar,broccoli e pe loc fruntaş.

„Aruncarea” cu vitamine

Ei da,am ajuns şi la ultimele probe,criteriul decisiv fiind conţinutul cel mai mare de vitamine. E şi normal:„zestrea” aceasta furnizată de alimentele de zi cu zi e de nepreţuit.

• Vitamina C >Doamnelor,domnişoarelor,ce competiţie minunată:observaţi câtă bogăţie de vitamina C furnizează fiecare legumă! Câştigă detaşat broccoli,al cărui 135%  (versus 85% conopidă) depăşeşte necesarul tău zilnic de vitamina C!

• Vitamina A >Tot broccoli în frunte,cu 11% versus 0 conopidă.

• Acid folic >O vitamină din complexul B,armă împotriva anemiei. Runda revine conopidei,care îţi oferă 15% din necesarul zilnic de acid folic (broccoli:14%).  

• Vitamina K >Ultima rundă e adjudecată,cu brio,de către broccoli:doar o porţie din acesta îţi satisface necesarul zilnic din această vitamină cu rol în procesul de coagulare a sângelui. Victorie zdrobitoare,cu 116%,faţă de doar 21% furnizate de conopidă!

Scor final:

Conopidă-Broccoli

4-10

Dar,deşi marele învingător e broccoli,noi te sfătuim să consumi şi conopidă,după pofta inimii. Căci,cei din urmă vor fi cei dintâi!Recente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg