Beneficii extraordinare ale steviei
Ajută la scăderea în greutate, scade tensiunea arterială, controlează diabetul, previne anumite tipuri de cancer, întăreşte muşchii, protejează sănătatea orală şi a tenului.
Stevia e un nume generic dat unei plante native din America de Sud şi a fost folosită de sute de ani pentru gustul dulce al frunzelor ei. Compuşii activi din stevia sunt steviosidele şi rebaudiosidele. E de 40 de ori mai dulce ca zahărul dar nu afectează nivelurile de zahăr din sânge. Nu are efecte negative asupra organismului şi poate fi folosită cu încredere de către diabetici. Stevia creşte în regiunile tropicale din Americile de Nord şi Sud şi, din păcate nu se bucură de notorietatea pe care ar merita-o. E foarte bună în dietele persoanelor care vor să-şi controleze cantitatea de carbohidraţi. În 2011, UE a acordat permisiunea ca stevia să fie folosită drept îndulcitor natural în 27 de ţări.
Tipuri de stevia
Cu frunze verzi
E cel mai puţin procesată stevia. E de 30-40 de ori mai dulce decât zahărul şi e şi uşor amară.
Extractul de stevia
E cel mai procesat tip de stevia. E de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi e mult mai puţin amară decât stevia naturală.
Stevia alterată
Conţine organisme modificate genetic. E de 200-400 de ori mai dulce ca zahărul. E cel mai prost produs obţinut din stevia.
Are un conţinut caloric foarte scăzut. Datorită acestui fapt, stevia intră în categoria alimentelor cu zero-calorii. În afară de glicozide şi de carbohidraţi, nu are alt conţinut nutriţional.
De ce e bună stevia?
Stevia e de interes pentru controlul diabetului, scăderea în greutate, îngrijirea tenului şi altele.
Pentru controlul diabetului e bună pentru că ţine nivelul de insulină sub control. Pentru cei care vor să-şi controleze inclusiv aportul de carbohidraţii, e excelentă.
Pentru pierderea în greutate e bună pentru că, indiferent că e mult mai dulce decât zahărul, se pot obţine prăjituri şi alte dulciuri fără grija pentru calorii.
Stevia stimulează diureza, relaxează vasele de sânge şi facilitează eliminarea sodiului din organism. Asta înseamnă că sistemul circulator va beneficia de pe urma steviei.
Previne cancerul prin faptul că anihilează radicalii liberi din organism. Quercitina, kempferolul şi alţi compuşi glicozici previn cancerul pancreatic. Antioxidanţii din stevia previn îmbătrânirea prematură, malfuncţiile cognitive şi alte boli ale aparatului cardiovascular.
Sursa foto: www.livescience.com