Calendarul sănătăţii tale pe 2013

1 72112 original jpg jpeg

A început un nou an şi ai vrea să schimbi ceva în viaţa ta pentru a fi mai sănătoasă, mai frumoasă şi mai în formă. Iată 12 rezoluţii sănătoase pe care le poţi lua pentru fiecare lună a acestui an, pentru a fi plină de energie şi pentru a avea un tonus de invidiat.

Ianuarie

Pregăteşte-te pentru detoxifiere

8a57cc9ef516af733a2001da887ddae2 jpg jpeg

Chiar dacă ai avut o vacanţă în care te-ai relaxat şi te-ai răsfăţat,de cum ai revenit la birou,te simţi obosită,fără chef şi mai ales fără energie. Te întrebi de ce oare? De vină ar putea fi excesele alimentare,de aceea în această lună e timpul să ţii o cură de detoxifiere pentru a-ţi purifica organismul de toate toxinele.  Nu trebuie să te înfometezi,ci doar să alegi acele alimente ca broccoli,ţelină,varză albă,ananas,lămâi.

Februarie

Schimbă-ţi stilul de viaţă

d8b66ca23ddf8dc73dfa34a8bc15e754 jpg jpeg

Dacă până acum i-ai pus întotdeauna pe cei dragi pe primul loc şi ţi-ai neglijat sănătatea,e cazul să faci nişte schimbări.  Peste 70% femei care suferă de diferite tipuri de cancer (de col,de sân,ovarian sau uterin) au aflat într-un stadiu avansat al bolii că suferă de această afecţiune incurabilă. Ca să poţi avea grijă de cei dragi,propune-ţi în 2013 ca în primul rând să ai grijă de tine. Iată ce teste medicale ar trebui să faci:testul Papanicolau,EKG,un frotiu,analize de sânge.

Martie

Fereşte-te de astenie

53b1b880ea0b7039c12093890919f9f3 jpg jpeg

Primele zile însorite,primii ghiocei ar trebuie să-ţi dea energie,însă din contră eşti apatică,nervoasă,melancolică şi suferi de insomnii. Principala cauză este epuizarea stocului de vitamine şi minerale din organism,de-a lunul iernii. Soluţia? Consumă zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete,cereale integrale,iaurt,miere cu suc de lămâie,salate şi ia suplimente alimentare de revitaminizare şi reminelarizare a organismului cu polen sau drojdie de bere.

Aprilie

Fii atentă la gastrită

46be9feddb490e3b50abbb44934fbbfa jpg jpeg

Trecerea de la alimentaţia mai consistentă a iernii la crudităţile primăverii duce la acutizarea gastritei sau ulcerului în acest anotimp. Dacă ai un serviciu stresant,iei des alimente antiinflamatoare,bei prea multă cafea şi fumezi,atunci afecţiunea se agravează şi mai mult. Ce-i de făcut?  Prima  măsură pe care trebuie să o iei este să-ţi stabileşti un regim alimentar din care elimini prăjelile,condimentele iuţi,semipreparatele,băuturile carbogazoase,alcoolul şi cafeaua.

Mai

Fii cu ochii pe alergia la polen

30d9bd97a2afecbfc04b0a85d8f0989b jpg jpeg

Mai,când înfloresc majoritatea florilor,  este perioada în care se declanşează  alergia la polen. Persoanele care suferă de cele mai grave forme ale acestui tip de alergii sunt cele care trăiesc în oraşele mari şi poluate şi au un ritm de viaţă alert. Chiar de la începutul acestei luni fă o cură de stimulare a imunităţii şi începe un tratament de desensibilizare,ce constă în administrarea unor vaccinuri care conţin extracte de polen ce diminuează simptomele alergiei cu 80%.

Iunie

Pregăteşte-ţi pielea de vacanţă

cf7343ffcd4fea033d7213d51f313c3c jpg jpeg

Ţi-ai făcut deja pentru o vacanţă la mare,dar pentru asta vrei să slăbeşti puţin,ca să arăţi perfect în costumul de baie. Un pas important pentru a avea şi bronz şi protecţie solară este să ţii o dietă adecvată. Acest tip de dietă se bazează cel mai mult pe fructe şi legume portocalii,galbene şi verzi. Ele conţin betacaroten,o substanţă care stimulează melatonina din piele (responsabilă de frumoasa nuanţă ciocolatie pe care o capătă pielea la soare).

Iulie

Alege o cremă solară cu un factor de protecţie mare

43c635cd76a745b78d857195d8653b71 jpg jpeg

Chiar dacă o piele bronzată arată mai bine,riscurile pe care ţi se asumi atunci când te expuni mult timp la soare sunt foarte mari. Peste 35% dintre femeile care se expun la soare fără cremă de protecţie fac o formă de cancer de piele.  Aşa că,pentru a preveni această afecţiune,aplică pe piele o cremă cu un factor de 30 şi chiar 50,dacă ai pielea albă şi sensibilă. De asemenea,  stai la soare mai puţin,apoi creşte treptat perioada de expunere.

August

Bea un pahar de apă în fiecare dimineaţă

db6ed745f5cae11452c9397f613cdbca jpg jpeg

Dacă te hidratezi bine în fiecare dimineaţă,previi astfel oboseala cauzată de căldură,îţi timuleazi activitatea cerebrală şi nivelul de energie şi chiar te ajută să pierzi mai multe kilograme. Un studiu american recent a arătat că bând 500 ml de apă pe zi,înainte de micul-dejun şi de masa de prânz reduci cu 20% caloriile pe care le consumi.

Septembrie

Ia-ţi tensiunea arterială

643eb4d8b4a21a9f599fd4a440227a8d jpg jpeg

Hipertensiunea este un simptom silenţios,care-ţi poate fi fatal. Dacă tensiunea ta are valori de 14/8 mmHg,atunci riscul de a face un infarct sau un AVC de două ori mai mare decât în cazul unei persoane care are o tensiune de 11/7 mmHg. Dacă ai o presiune în urechi atunci când te enervezi,ai cefalee şi ameţeşti,mergi repede la medicul tău de familie sau la un specialist pentru a vedea ce valori are. Un tratament corepsunzător şi un meniu cu alimente bogate în potasiu ca bananele,caisele uscate,iaurtul,avocado şi fasolea uscată te vor ajuta să o ţii în frâu.

Octombrie

Fă-ţi o mamografie

43ac92ce42a25cd3d4ce4f8c47f471ab jpg jpeg

Ai peste 40 de ani? E timpul să faci o mamografie,mai ales dacă simţi la palpare un nodul sau observi o modificare a sânilor şi dacă mama sau bunica ta au suferit de cancer de sân.  Această maladie este prima cauza de deces în rândul femeilor din România şi 90% dintre românce află de boala lor în fază avansată. Mamografia este cea mai rapidă formă de depistare timpurie a acestei forme de cancer,iar pentru a-l preveni să urmezi nişte reguli foarte simple:mănâncă sănătos,ţine-ţi greutatea sub control şi fă cât mai multă micşare.

Noiembrie

E timpul pentru o cură cu magneziu

b34dd2c0b7994babd5382619d1b376d6 jpg jpeg

În ultimul timp te simţi obosită,nervoasă,nu te poţi concentra şi nu reuşeşti să mai duci nimic la bun sfârşit? Deficitul de magneziu scade drastic nivelul de enegie,ducând la apariţia anxietăţii şi a irascilibilităţii.  O cură cu magneziu te va ajuta să-ţi recapeţi energia şi buna dispoziţie.  Ai nevoie de 310 mg de magneziu pe zi,pe care-l poţi lua din suplimentele alimentare,dar şi din alimente precum spanac,quinoa,orez brun,linte,fulgi de ovăz şi banane.

Decembrie

Fă-ţi plinul de vitamina D

b36504fcfff6751e66bb8ab393c3ece9 jpg jpeg

În lunile reci,când ziua este mai scurtă,iar soarele mai scump la vedere,nivelul de vitamina D din organism scade dramatic. Din păcate semnele carenţei de vitamina D apar pe la bătrâneţe. E vorba de osteoporoză şi apariţia timpurie a menopauzei. Ca să le previi,cel mai bine este să faci până atunci,săptămânal,o cură de..soare. Expune-te la soare 15 minute,de două ori pe săptămână. De asemenea mănâncă zilnic 300 g de peşte gras şi ţi-ai asigurat cele 10 mg de care ai nevoie zi de zi. Această vitamină îţi ridică moralul,te  ajută să ai dinţi frumoşi,oase rezistente şi muşchi puternici.