Cât de preţioase sunt verdeţurile de sezon?

O cură cu verdeţuri proaspete, aromate şi savuroase te ţine departe de astenia de primăvară, te ajută să scapi de câteva kilograme şi-ţi asigură necesarul de vitamine şi de minerale.
Spanacul,o sursă de sănătate
Alături de fier,magneziu,calciu,spanacul conţine şi vitaminele B1,B2,B6,C şi E,ceea ce-l recomandă în anemii sau în stări de oboseală şi de epuizare.
Este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca fiind cel mai bun mijloc de purificare a sistemului digestiv,deoarece curăţă organismul de toxine,iar recent s-a descoperit că asigură buna funcţionare a inimii,sănătatea vaselor de sânge,chiar şi a ochilor,deoarece conţine şi beta-caroten.
Ca să beneficiezi de toate calităţile spanacului,opăreşte-l foarte puţin sau mănâncă-l crud,în salate:frunze proaspete,cu puţină sare şi cu un pic de zeamă de lămâie.
Info:Spanacul este indicat în dieta femeilor însărcinate,pentru bogăţia de vitamine şi minerale.
Ştevia te ajută să slăbeşti
Consumată în salate,ştevia are proprietăţi depurative,tonice,diuretice,de reglare a glicemiei şi de accelerare a proceselor de mineralizare.
Ajută la detoxifierea organismului şi taie pofta de dulciuri,temperând senzaţia de foame.
Iată ce o face atât de preţioasă pentru diabetici şi pentru persoanele care doresc să slăbească!
În plus,preparatele pe bază de ştevie pot fi folosite în tratarea bolilor de piele,a epuizării fizice şi nervoase,iar spălăturile şi compresele cu decoct de ştevie cicatrizează rănile şi plăgile cangrenate.
Atenţie!
Ştevia este contraindicată celor care:
-au afecţiuni pulmonare sau ale căilor respiratorii-suferă de reumatism sau de boli articulare-au pietre la rinichi-alăptează,deoarece există substanţe din ştevie care trec din laptele matern la sugari,cărora le produc diaree.
Leurda îţi scade colesterolul
Frunzele de leurdă stimulează organismul să producă enzime care stabilizează presiunea arterială şi reglează activitatea rinichilor.
Conţine şi o substanţă numită adenozină,ce reduce colesterolul. O poţi folosi sub formă de tinctură.
Peste 100 g frunze pui 300 ml de alcool alimentar şi le laşi 14 zile. Strecori tinctura şi o pui în sticluţe.
Iei câte o linguriţă din ea cu puţină apă,de trei ori pe zi,timp de o lună.
Loboda alungă astenia
Bogată în vitamine,în săruri minerale (fier,calciu,potasiu,fosfor) şi săracă în calorii,loboda poate fi consumată zilnic,în orice cantitate.
Silueta nu va avea de suferit. Mai mult,previne astenia,pentru că-ţi remineralizează şi detoxifică organismul.
Pentru a beneficia de vitamina C,pe care loboda o are în proporţie mare,încearcă s-o mănânci proaspătă,cât mai des,în salate.
Loboda mai este recomandată în afecţiunile hepatice şi ginecologice,în curele de detoxifiere şi de slăbit.