Câte ouă poţi mânca de Paşte
Oul este alimentul care nu lipseşte din meniul pascal, la fel şi carnea de miel şi alte produse tradiţionale destinate sărbătorii. Problema este că mulţi dintre noi obişnuim că exagerăm cu mâncarea şi, implicit, cu mâncatul de ouă. Pentru a preveni orice problemă, iată câte ouă poţi mânca în zilele de Paşte:
Expertul american Lucy Burns explică de ce este bine să avem un consum moderat de ouă, chiar dacă acest aliment este bogat în nutrienţi valoroşi pentru sănătate.
Cercetările recente arată că un consum zilnic de ouă poate fi stabilit în funcţie de un număr de factori, spre exemplu de istoricul de sănătate, de sex şi stilul de viaţă, conform clicksanatate.ro.
În schimb, Şcoala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă, în medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun şi pentru a întări şi menţine sănătatea inimii.
Oul, cât de des putem să-l mâncăm
Am auzit de foarte multe ori spunându-se că oul poate creşte nivelul de colesterol rău, dar şi că acest produs are nenumărate beneficii asupra sănătăţii. De foarte multe ori ne-am întrebat câte ouă putem să mâncăm pe zi, pe săptămână. Depinde foarte mult modul în care-l mănânci. Recomandat este oul fiert, pentru că este mult mai sănătos.
Un singur ou mijlociu conţine 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Oamenii cred că, dacă mănâncă colesterol, creşte şi nivelul de colesterol în sânge şi ar creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare. Dar se pare că nu este aşa de simplu. Cu cât mănânci mai mult colesterol, cu atât corpul produce mai puţin. Aşadar, se pare că un ou mâncat pe zi nu afectează direct colesterolul rău.
Medicii români le recomandă adulţilor să se limiteze la două-trei ouă fierte pe săptămână şi să se asigure că sunt proaspete. Copiii, în schimb, pot consuma şi şase ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare, conform Doctorulzilei.ro.
Beneficiile consumului de ouă asupra sănătăţii:
Oul conţine o cantitate mare de substanţe nutritive, iar beneficiile pe care le are asupra sănătăţii sunt următoarele:
- Conţinuturile ridicate de luteină şi zeaxantină - antioxidanţi – reduc riscul de afecţiuni oculare precum degenerescenţă maculară şi cataractă.
- Colina (vitamină), un alt compus prezent în ou, este un nutriment extrem de important pentru sănătatea creierului.
- Cantitatea mare de proteine, care au foarte multe beneficii, protejează sistemul osos şi cel muscular.