Ce spun poftele alimentare despre starea ta de spirit

1 75103 original jpg jpeg

După o ceartă cu mama sau soţul, ajungi în mod instinctiv la dulapul cu dulciuri şi cauţi o pungă de napolitane, chips-uri sau te uiţi în frigider după o îngheţată? Dacă da, trebuie să ştii că există un motiv în spatele acestei tulburări. Este vorba despre mâncatul emoţional.

Mâncatul emoţional este unul dintre principalele cauze ale supralimentării. Decât să ne exprimăm emoţii,avem tendinţa de a le suprima şi de a le ignora,întorcându-ne la mâncare,obicei pe care corpul îl interpretează ca fiind ”confort şi împlinire”.

Studiile recente arată că,atunci când oamenii întâmpină dificultăţi în identificarea şi tratarea emoţiilor,ei sunt predispuşi la îngrăşare din cauza mâncatul emoţional excesiv.În plus,poftele alimentare sunt semnul care spune că ceva este în afara echilibrului în organism sau că trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă în viaţa noastră. Iată câteva pofte generale şi care este legătura cu starea emoţională dintre ele.

Citeşte şi:Cum să controlezi pofta de mâncare

Dulce

Poftele de dulce (produse de patiserie,prăjituri,bomboane,plăcinte etc.) sunt cele mai frecvente. Oamenii care consumă produse pe bază de zahăr sunt cei care se plâng că sunt nefericiţi,că muncesc prea mult,că sunt epuizaţi şi lista poate continua. Motivul real din spatele poftei de dulce este că ei nu se bucură de suficienţă fericire,deoarece s-au pierdut în rutina zilnică.

Picant

Cei care au poftă de alimente picante caută cel mai probabil intensitate şi acţiune în viaţa lor. Aceştia iubesc să meargă la filme sau la teatru,să călătorească şi să exploreze noi locuri,culturi,bucătăriişi aşa mai departe. Dar când nu au timp pentru acestea,ei consumă mâncare picantă.

Sărat

Sarea este cea care atrage apa în corp. Când mâncăm sărat,bem şi mai multă apă,deoarece sarea este ca un magnet pentru mişcare,care este importantă pentru noi. Ea reprezintă fluxul vieţii şi relaxarea,dar satisfacţia oferită de alimentele sărate este imediată şi trecătoare. Însă trebuie avut grijă cu cantitatea de sare consumată,pentru că poate creşte riscul de hipertensiune arterială.

Citeşte şi:Scapă de pofta de dulce cu acest amestec delicios!

Cafeină

Oamenii care au poftă de cafea simt nevoie de un stimul intelectual. Lor le place să se simtă în viaţă sau în alertă,prelucrând şi absorbind toate informaţiile,astfel încât să fie mereu informaţi şi pregătiţi. Cu toate acestea,cafeina dă o impresia falsă de energie,deoarece,în realitate,epuizează mentalul şi mai mult.

Ciocolată

Ciocolata ne permite să credem că ceva mai bun nu există. Desigur,acest sentiment apare datorită compuşilor prezenţi în ciocolată şi care modifică activitatea creierului,declanşând eliberarea hormonilor puternici. Aşadar,nu este o surpriză faptul că avem această relaţie cu ciocolata.

Credit foto:www.sheknows.com