Ce vin să bei dacă ţii la siluetă
Ai observat, probabil, că etichetele băuturilor alcoolice (ale vinurilor, în speţă) sunt parcimonioase cu datele nutriţionale. Dacă alimentele au etichete privind valorile nutriţionale, de ce vinurile n-ar avea?
Din fericire, experţii oenologi au câteva ponturi pentru ca noi să putem cumpăra din magazin numai vinuri de calitate, fără calorii prea multe. Potrivit acestora, se poate aproxima numărul de calorii din procentajul alcoolului pe volum.
Această valoare poate ajunge până la 9%, în cazul vinurilor slab alcoolizate şi până la 17% în cazul celor puternic alcoolizate. Experţii te sfătuiesc să ocheşti pe raft un vin cu alcool între 9 şi 12%, ceea ce înseamnă în jur de 110 – 140 de calorii pentru un pahar. Alcoolul e mai rău decât carbohidraţii, pentru că alcoolul are 7 calorii/ gr, în timp ce carbohidraţii – 4 calorii/gr.
Optează pentru vinuri europene
Reţine că vinurile făcute în Europa (Italia, Franţa, Germania) sunt mai bune decât vinurile din SUA, pentru că în ţările menţionate există o legislaţie foarte strict în privinţa conţinutului de alcool şi, deci, de calorii.
Mergi pe alb!
Vinurile albe, în general, tind să fie mai slab alcoolizate şi, deci, mai sărace în calorii. Un vin alb slab are 140 de calorii la 200 de ml, în timp ce un vin roşu cum e Pinot-Noir are 200. Rieslingurile, Pinot Grigio sau Vinho Verde au mai puţine calorii decât un muscat, un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc.
Evită şampania cu zahăr
Caută pe etichetă şi vezi să nu cumperi şampanii cu zahăr adăugat. Uită-te după termenul „brut“ sau „brut zero“. Un pahar de şampanie brută are 120 de calorii, în timp ce unul de şampanie cu zahăr adăugat are în jur de 175 de gr.