Cele trei trucuri care previn efectul Yo-Yo. De ce apare acest efect?

1 cantar yoyo shutterstock 8987998 jpg jpeg

Vorbim despre acea situaţie când, după o scădere bruscă în greutate, revii la vechile obiceiuri alimentare şi acumulezi kilogramele înapoi, ba chiar te îngraşi mai mult decât ai slăbit. Fenomenul pierderii şi luării în greutate se întâmplă în mod ciclic, din acest motiv fiind comparat cu mişcarea de sus-jos a unui yo-yo.

Dacă pierzi kilograme într-o perioadă scurtă de timp, supui organismul unui şoc foarte mare, iar aceste kilograme se întorc într-o perioadă de circa un an de la slăbire, de cele mai multe ori cu ceva în plus. Pe termen lung, această oscilare în greutate este periculoasă pentru sănătatea generală a unei persoane.

Metode de combatere

1. Gândeşte pe termen lung

Tot ceea ce promite o slăbire spectaculoasă într-un timp scurt te păcăleşte. Sigur, vei obţine acest lucru, dar te vei păcăli singură, pentru că o minune nu durează mai mult de trei zile. Dietele extreme se bazează pe alimente sărace în substanţe nutritive de bază, iar organismul tău nu va rezista mult cu un astfel de regim. Fără grăsimi esenţiale, carbohidraţi şi proteine nu poţi vorbi despre o alimentaţie echilibrată, pretabilă unui adult. Vrei să slăbeşti rapid sau să te menţii în formă? Dacă răspunsul tău este al doilea, trebuie să ai răbdare şi să alegi un stil de viaţă sănătos, bazat pe o dietă echilibrată şi sport, al cărui rezultat se va vedea în timp. Se va întâmpla mai târziu, dar va fi stabil.

2. Fă mici modificări în alimentaţie

Vrei să slăbeşti? Atunci fă-o inteligent! Nici nu e nevoie să-ţi schimbi prea mult obiceiurile alimentare, cu excepţia renunţării la prăjeli şi la mâncărurile semipreparate, odată cu reducerea aportului de dulce şi de băuturi carbogazoase. Încearcă să găteşti mai mult în casă, să foloseşti cât mai multe ingrediente proaspete, de sezon, şi să renunţi sau să limitezi viciile. Vei vedea că este posibil să pierzi kilograme fără mult efort. Porţii mai mici, mişcare mai multă şi un somn odihnitor, aceste ingrediente pot face mai mult decât o dietă extremă, dar ineficientă.

3. Concepe un program realist

Dacă, în loc să pierzi trei kgilograme într-o săptămână, vei scăpa doar de o jumătate de kilogram, nu trebuie să fii dezamăgită. Eşti, de fapt, pe drumul cel bun spre o siluetă mai suplă pe termen lung. Iată cum arată un stil alimentar şi de viaţă echilibrat!

Alimente sănătoase: fructe, legume, iaurt, seminţe, peşte.

Mâncăruri de evitat: prăjeli, cartofi prăjiţi (în cantităţi limitate), dulciuri rafinate şi chipsuri.

Mişcare fizică: practicarea un sport preferat, la care să nu renunţi repede.

Odihnă: 6-8 ore de somn/noapte.

FOTO: Shutterstock