Cofeina, inamicul grăsimii
Cofeina din ceaşca zilnică de cafea duce la creşterea metabolismului – deci are un rol important în arderea grăsimilor din organism. Aviz celor obsedate de siluetă!
Cafeaua conţine o mulţime de compuşi interesanţi:
- Cofeina – un stimulent al sistemului nervos central
- Teobromina şi teofilina – „verişoare” bune cu cofeina,au şi ele un efect energizant
- Acid clorogenic,care ajută la absorbţia carbohidraţilor
- Antioxidanţi
Dintre aceştia,cofeina are acţiunea cea mai puternică în procesul de ardere a grăsimilor.
Ce efect are cofeina
Stimulează sistemul nervos,care trimite semnale directe celulelor adipoase,„ordonându-le” să descompună grăsimile. Tot cofeina are capacitatea de a stimula creşterea concentraţiei unui hormon, numit epinefrină. Acesta „călătoreşte” până la celulele adipoase şi trimite semnalul de descompunere a grăsimilor în acizi graşi,care sunt eliberaţi în sânge
Cofeina creşte metabolismul
Numărul de caloriipe care-l ardem în repaos se numeşte rată metabolică de bază. Cu aceasta are o valoare mai mare,cu atât ne este mai uşor să pierdem în greutate. Studiile arată că acelaşi compus,cofeina,poate creşte rata metabolică cu 3-11 %. Interesant e că această creştere e datorată creşterii procesului de ardere a grăsimilor.
Din păcate,efectul este mai puţin pronunţat la cei care sunt obezi şi la persoanele de vârstă mai înaintată.
Tot din păcate,capacitatea cofeinei de a „arde” grăsimile se manifestă pe termen scurt,din cauză că organismul se obişnuieşte treptat cu efectul ei şi se adaptează noilor condiţii. Totuşi,cofeina îşi păstrează capacitatea de a „tăia” apetitlul,ceea ce te ajută să mănânci mai puţin.
Citeşte şi: