Cum să scapi de stresul din viaţa ta

1 58803 original jpg jpeg

Stresul te urmăreşte pas cu pas de când te trezeşti şi până după ce pui capul pe pernă? În cele ce urmează, găseşti soluţii pentru câteva dintre situaţiile stresante care ţi se ivesc.

Cred că ţi s-a întâmplat şi ţie să ai o zi lungă,să sări peste masa de prânz,să faci şi trei lucruri deodată şi seara,când ajungi într-un final acasă,să te doară capul,toţi muşchii şi să fii morocănoasă. Sunt o mulţime de lucruri pe care le poţi face ca să te eliberezi rapid de stresul,care te face să te agiţi toată ziua. Dacă viitoare când te mai simţi frustrată şi sfârşită,încearcă unul dintre trucurile de mai jos pentru a te linişti.Când lucurile pur şi simplu nu mergSunt unele zile în care parcă nimic nu iese cum vrei tu,fără să fie neapărat marţi 13. Degeaba te enervezi,degeaba te agiţi,nu rezolvi nimic din ce-ţi propui.

O faptă bună te eliberează de stres

Dacă ajuţi pe cineva,te simţi mai bine. Oamenii de ştiinţă spun chiar că voluntariatul este un gest benefic pentru sănătate. Aşadar,atunci când observi că lucrurile nu ies aşa cum vrei,îndepărtează-te de propriile probleme,concentrându-te asupra ale altora. Trimite un mesaj de încurajare unui prieten,fă o donaţie pentru o persoană bolnavă,rezervă puţin timp să asculţi un prieten.

Când eşti asaltată de cereri din toate direcţiile

Seara,când ajungi acasă după o zi de muncă,toţi ai casei te iau de bună,cum se spune,şi-ţi cer o mie de lucruri. Copiii vor ceva bun la cină,mama ta cere să-i iei ceva de la farmacie,soţul n-are cămaşă călcată. Îţi vine să-ţi iei câmpii!

Un masaj te eliberează de stres

Ţi-l poţi face singură. Retrage-te pentru câteva minute singură într-o cameră şi procedează aşa:

-întoarce capul spre dreapta

-cu mâna dreaptă,masează-ţi muşchii dintre umărul stâng şi baza gâtului

-pe măsură ce faci masajul,roteşte umărul în cercuri mici

-repetă procedura pentru umărul drept

Este o metodă bună pentru reducerea ritmului cardiac,ceea ce te linişteşte,şi pentru creşterea nivelului de serotonină,hormon care alungă stresul.

Când eşti nemulţumită de ceva

Te obsedează gândul că fiul tău are note mici la una dintre materiile de la şcoală,ceea ce îi va afecta intrarea la liceu sau la facultate? E posibil ca lucrurile să nu stea chiar aşa de rău,dar îţi vine greu să crezi altceva acum.

Conectarea la realitate te eliberează de stres

Gândurile negative îţi fac o mulţime de griji şi asta de când te ştii. Cel mai bine ar fi să separi problemele reale de cele imaginare,ca să nu pierzi timpul şi să nu te stresezi degeaba. Când ţi se mai întâmplă asta:

-formulează în minte o frază care să-ţi descrie starea,de pildă „N-o să intre niciodată la un liceu bun din cauza notelor proaste!”

-întreabă-te apoi dacă temerea ta are o bază reală

-reformulează primul gând care ţi-a venit în minte:„E drept că nu se descurcă la materia asta,dar ia note mai bune la alte discipline,deci sunt şanse să reuşească la un liceu bun în viitor.”

Când nu te poţi linişti

Dacă te găseşte trează o oră târzie din noapte,pentru că nu-ţi dau pace grijile,e clar că eşti stresată. Poate fi vorba despre ceva ce ai de făcut a doua zi la serviciu,întâlnirea cu o persoană important sau imposibilitatea de a plăti nişte datorii mai vechi. Orice ar fi,nu poţi să adormi.

Imaginaţia te eliberează de stres

În această situaţie,imaginile mentale îţi impulsionează corpul să se relaxeze. Imaginează-te în locuri care îţi dau o stare de bine,pe o plajă sau pe un câmp cu iarbă înaltă şi flori. Trebuie doar să închizi ochii,să te concentrezi asupra respiraţiei tale,apoi să dai frâu liber imaginaţiei. Odată ce ai găsit un loc plăcut în care ţi-ar plăcea să te afli,adaugă detalii de culoare,temperatură,miros,sunet.

Ia o pauză de câteva minute la cel mult două ore de muncă. N-o folosi pentru a fuma,ci pentru a te gândi la tine.

2.Învaţă să spui „nu” fără să te simţi vinovată. A dori să mulţumeşti pe toată lumea este o risipă de energie.

3. Concentrează-te pe rând asupra fiecărei sarcini pe care vrei s-o rezolvi. Chiar dacă beneficiezi de cea mai rapidă minte,trecerea de la o activitate la alta tot te va obosi până la urmă.

4.Evită să te învălui în nelinişti şi tensiuni. Ia mai bine o mică pauză şi abia după aceea întoarce-te la dialog şi acţiune.

5.Nu căuta să ştii dacă ai fost vorbită de rău şi dacă acest lucru se întâmplă nu te amărî. Până la urmă,nici pe cei care te vorbesc de bine nu-i crede în totalitate.