Cum să te fereşti de depresia de toamnă

1 64687 original jpg jpeg

Schimbările de anotimp pot afecta negativ stările de spirit. Însă, cunoaşterea cauzelor şi a simptomelor pot ajuta la prevenirea aşa numitei “astenii de toamnă”.

Scăderea zilei şi a luminii soarelui şi,mai ales,a temperaturilor pot provoca aşa numita astenie de toamnă. Potrivit experţilor,este vorba de un sindrom de tranziţie care apare odată cu schimbarea anotimpului şi ca răspuns al organismului la schimbările medio-ambientale care alterează bioritmul şi ciclul veghe-somn.

Principalul responsabil al acestei alterări este,spune psihologul Roberto Castillejo,melatonina,un hormon care,între altele,reglează somnul şi temperatura corporală.

Producerea de melatonină creşte odată cu reducerea lumii solare,iar această creştere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii. Rezultatul acestei creşteri a melatoninei şi al scăderii serotoninei este instalarea apatiei,a oboselii,somnolenţei sau a tristeţii.

Dacă la aceşti factori hormonali se adăugă schimbările climatice,precum venirea ploilor şi a frigului,reducerea luminii solare,sau integrarea în rutina muncii şi diminuarea contactelor cu prietenii sau familia,consecinţa este astenia de toamnă.

Pentru a depăşi acest fenomen psihologii recomandă să fie urmate câteva sfaturi simple:

-Expune-te zilnic,timp de zece minute la soare,de preferat la primele ore ale dimineţii.-Fă mişcare:înot,jogging,sală,sau mai simplu,mergi pe jos şi urcă scările.-Dormi cel puţin 7 ore pe noapte pentru a evita oboseala şi a te adapta la orele diurne.-Urmează un regim alimentar sănătos. Nutriţioniştii recomandă creşterea consumului de fructe şi legume.-Petrece cât mai mult timp alături de cei dragi pentru a te încărca cu energie pozitivă.