Cum te ajută somnul să slăbeşti. Dormi mai mult pentru o siluetă mai frumoasă!

1 sleep 3888443 1280 jpg jpeg

Somnul este o parte importantă a menţinerii unei greutăţi sănătoase. Află de ce este important să dormi mai mult şi cum te poate ajuta să slăbeşti acest obicei bun!

Caloriile îţi menţin corpul într-o stare bună, dar consumul în exces al acestora poate provoca o creştere în greutate. O modalitate de a arde calorii este exerciţiul fizic făcut constant, dar ştiai că, şi în timp ce te relaxezi sau dormi, corpul tău arde calorii? Îţi explicăm de ce dacă dormi mai puţin este posibil să iei în greutate. 

Un somn bun este esenţial păstrarea unei greutăţi normale

Dacă acorzi importanţă somnului, vei avea mai multă energie pe care o vei folosi pentru a mânca mai bine, mai sănătos şi pentru a face mai multă mişcare. În plus, corpul încă lucrează în timp ce te odihneşti şi, de fapt, arzi calorii în timp ce dormi. Somnul este necesar pentru că permite corpului să repare celulele şi ţesuturile şi să restabilească funcţia sistemului nostru imunitar şi a creierului. În timp face acest lucru, consumă calorii.

Consumă mai puţin decât arzi

O persoană de circa 150 de kilograme arde echivalentul unei alergări de 40 de minute când doarme timp de 7 ore. Numărul de calorii arse pe noapte este determinat atât de timpul pe care-l petreci dormind, cât şi de greutatea şi înălţimea proprii. Ceasurile de fitness calculează în mod normal rata metabolică bazală, adică numărul de calorii pe care le arzi când nu faci mişcare, dar ai putea să-l calculezi singur. Pentru femei formula este: 655,1 + (4,34 x greutatea) + (4,7 x înălţimea) - (4,68 x vârsta), iar pentru bărbaţi este: 66,4 + (6,24 x greutatea) + (12,71 x înălţimea) - (6,78 x vârsta). Dacă dormi 8 ore pe noapte, în fiecare zi din săptămână, înseamnă că arzi circa 400 de calorii.

Dacă vei mânca mai puţin, vei avea un aport caloric mai mic decât cel pe care-l consumi zilnic şi va fi mai uşor dacă faci mişcare şi dormi suficient.

De ce este important să dormi suficient?

Studiile au arătat că persoanele care dorm mai mult tind să cântărească mai puţin. Cercetările realizate la Universitatea Stanford au descoperit că persoanele care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte s-au îngrăşat mai mult decât cele care dorm de obicei timp de 7-8 ore.

Un somn insuficient duce la creşterea nivelului de grelină, hormon al foamei, şi la niveluri mai mici de leptină, un hormon care declanşează senzaţia de saţietate. O treime dintre noi dormim doar 5-6 ore pe noapte. Totuşi, somnul are o importanţă vitală pentru o bună sănătate fizică, mentală şi emoţională, fiind important pentru memorie, învăţare şi creştere.