De ce e bine să iei masa în familie

1 69007 original jpg jpeg

Deşi mesele în familie sunt greu de organizat, din cauza programului încărcat al celor mari şi celor mici, deopotrivă, din când în când e bine ca toată lumea să mănânce împreună. Iată de ce!

Toată lumea mănâncă mai sănătos

Cina alături de cei dragi sau prânzurile de duminică sunt o ocazie pentru a schimba impresii,a comunica,a strânge legăturile familiale– dar nu numai atât. Atunci când membrii unei familii mănâncă împreună,în mod regulat,există şanse mai mari ca atât păriţii cât şi copiii să facă alegeri alimentare mai bune. Puterea exemplului contează:spre exemplu,dacă adulţii au obiceiul de a mânca mai multe fructe şi legume,copiii vor urma şi ei acelaşi comportament.

Copiii au rezultate şcolare mai bune

Statisticile arată că micuţii care iau,în mod regulat,mese în familie,au rezultate şcolare mai bune. Masa „în comun“ le oferă avantajul şi ocazia de a se exprima mai mult şi de a schimba idei,ceea ce contribuie la dezvoltarea aptitudinilor lor de comunicare. În plus,greşelile de exprimare sunt „taxate“ şi corectate pe loc. Momentul mesei joacă un rol important în educaţia copiilor şi pentru că sunt o ocazie pentru ca cei mici să înveţe regulile de politeţe şi cele sociale.

Se strâng legăturile familiale

Nimic nu strânge mai mult legăturile familiale decât prezenţa mai multor generaţii în jurul unor preparate gustoase. Atmosfera se destinde,toată lumea află câte ceva despre fiecare,se primesc încurajări,sfaturi-şi se ţese acea legătură invizibilă pe care unii o numesc „unitate“,„solidaritate“ – iar alţii,mai simplu,„acasă“.

Câte mese pe săptămână?

Sunt recomandate măcar 4 mese pe săptămână,în familie. Atmosfera trebuie să fie destinsă,  fără televizor,fără radio dat la maximum – iar telefoanele mobilee bine să fie lăsate de-o parte.