De ce este importantă vitamina K pentru organism?

1 75022 original jpg jpeg

Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, pe care organismul nostru o stochează în ţesuturi grase şi ficat. În plus, ea joacă un rol important în sănătatea osoasă şi a inimii, de aceea este esenţială.

Deficitul de vitamina Kpoate duce la coagularea sângelui şi osteoporoză,iar unele dintre simptomele carenţei de vitamina K includ vânătăi uşoare,care apar în nas sau gingii,crampe menstruale dureroase,sângerări gastrointestinale,sânge în urină şi sângerări excesive de la răni,injecţii sau incizii chirurgicale.Cele mai bune surse de vitamina K sunt:salata verde,spanacul,castravetele,varza de Bruxelles,conopida,pătrunjelul,broccoli,sparanghelul,ceapa verde,ficatul,prunele,ceaiul verde,peştele,ouăle şi produsele lactate fermentate,cum sunt brânza şi iaurtul.

Iată care sunt funcţiile vitaminei K în organism: Previne coagularea sângelui

Una dintre funcţiile primare ale vitaminei K este de a preveni coagularea sângelui. De asemenea,vitamina K transportă calciul în organism.

Citeşte şi:Iată care sunt riscurile deficienţei de vitamina D

Îmbunătăţeşte sănătatea osoasă

Vitamina K joacă un rol important în organism,deoarece reduce riscul de fracturi osoase,îmbunătăţind sănătatea oaselor. Această vitamină mai este deosebit de importantă pentru femeile aflate la postmenopauză.

Carenţa ei creşte riscul de a dezvolta osteoporoză. În plus,persoanele cu cantităţi adecvate de vitamina K au o densitate osoasă mai mare,în timp ce nivelurile scăzute de vitamina K cresc riscul de osteoporoză.

Scade tensiunea arterială

Vitamina K este bună pentru sănătatea inimii. În primul rând,ajută la scăderea tensiunii arteriale prin prevenirea acumulării de minerale în artere (mineralizare). În al doilea rând,permite pomparea sângelui de la inimă către întregul corp.

Citeşte şi:Pătrunjelul are vitamina C din belşug

Previne cancerul

Vitamina K luptă împotriva canceruluide colon,de stomac,de ficat şi de prostată,datorită efectelor sale anticanceroase.

Credit foto:www.skicenkovice.info