De ce mănânci mult? Ce spun nutriţioniştii

foame jpeg

Ce ne împinge să continuăm să mâncăm, chiar atunci când nu ne mai e adevărat foame? Nutriţioniştii susţin că factorii sunt multipli. În special combinaţia de gras, sărat, dulce, provoacă stimulare cerebrală, în felul anumitor droguri.

Cele mai frecvente scuze

La întrebarea „de ce mănânci mult”,majoritatea persoanelor răspund „pentru că e bun”. Puţini sunt aceia,susţin nutriţioniştii,care spun adevărul:„pentru că nu ascult semnalele corpului meu,legate de foame şi saţietate”,„pentru că anumite alimente mă liniştesc”,„pentru că îmi umplu golul interior cu mâncare”. Dincolo de tot şi de toate,există acea plăcere de a mânca,asociată instinctului natural de supravieţuire,care ne împinge să consumăm cât mai mult atunci când mâncarea e accesibilă.

Supraofertă de mâncare

În zilele noaste,arată nutriţioniştii,marea plăcere de a mânca e legată şi de faptul că procesul se poate realiza fără efort,pentru că sunt disponibile o mulţime de alimentegata preparate,care pot fi consumate pe loc. Provocarea,pentru cei ce vor să nu se supraalimenteze,e să păstreze plăcerea de a mânca programându-şi altfel instinctul de supravieţuire – care va fi mereu prezent,fiindcă face parte din natura umană.

Alimentaţie dezechilibrată

Există voci care spun că mâncăm prea mult pentru că alimentaţia noastră e adesea prost echilibrată şi cuprinde produse care nu sunt suficient de nutritive. Cheia este ca,atunci când ne facem meniul zilnic,să punem accent pe alimentele complete,sănătoase,nutritive,săţioase. Important este,spun specialiştii,să nu cedăm în faţa publicităţii la mâncare – cea înseamnă la consum excesiv,în dauna calităţii.  

Stres şi anxietate

Specialiştii punctează şi cauzele moderne ale mâncatului în exces:proasta calitate a somnului,stresul permament,anxietăţi şi depresii netratate,proasta părere de sine,probleme psihologice. Toate aceste probleme ale omului din ziua de azi sunt compensate,uneori,prin prea multa mâncare,şi duc la o adevărată pandemie de obezitate la nivel mondial.  Recente

Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job foto  Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test Care este prima impresie pe care o faci Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg