De ce ne îmbolnăvesc alimentele modificate genetic

Multă vreme s-a crezut că genele sunt ca nişte piese de Lego ce pot fi mutate cu uşurinţă. Însă acest lucru este fals, iar alimentele modificate genetic schimbă ADN-ul din întreaga plantă şi, implicit, te pot îmbolnăvi.
Genele native pot fi mutate,şterse,ţinute permanent „stinse” sau „aprinse” şi multe îşi pot schimba nivelul de „expresie”. „O genă nou inserată poate fi trunchiată,fragmentată,amestecată cu alte gene,multiplicată,iar proteina modificată genetic produsă poate avea caracteristici imprevizibile,cu efecte secundare dăunătoare”,explică Marie Vrânceanu,nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.Un experiment cu mazăre a eşuat„Pe lângă schimbările imprevizibile de ADN există riscuri pentru sănătatea consumatorilor de organisme modificate genetic. Când o transgenă intră în funcţie în noua celulă,aceasta poate produce cu totul alte proteine decât era de aşteptat. Secvenţa de aminoacizi poate fi greşită,forma proteinei poate fi diferită şi legăturile moleculare pot face proteina nocivă."
Află de AICI cum anume te pot afecta alimentele modificate genetic!