Ectomorf, endomorf sau mezomorf? Cum îţi alegi dieta de slăbit în funcţie de forma corpului

1 forma corpului jpg jpeg

Fiecare persoană îşi personalizează dieta de slăbit, în funcţie de nevoi şi de preferinţe, dar dacă îţi spunem că este bine să iei în calcul şi forma corpului tău?

Nu toate dietele de slăbit dau acelaşi randament pe toate persoanele. Atunci când ne alegem dieta potrivită, trebuie să ţinem cont de o serie de factori - de starea de sănătate, de preferinţele alimentare, de numărul caloriilor consumate, dar şi de…forma corpului. Dacă te-am făcut curios, primul pas pe care trebuie să îl faci, este să îţi cunoşti forma corpului tău. Potrivit clasificării făcute de psihologul William Herbert Sheldon, principalele tipuri sunt ectomorf, endomorf şi mezomorf. Iată mai multe informaţii!

Ectomorf

Ectomorfii sunt, de regulă, persoanele slabe, care acumulează greu masă musculară şi care nu au umerii foarte laţi. În general, aceste persoane sunt cele care pot consuma multe calorii, fără să se îngraşe. Ectomorfii au un metabolism rapid şi pentru a creşte în greutate, trebuie să consume un număr ridicat de calorii. Aceste persoane au şoldurile înguste, construcţie subţire, glezne subţiri, umerii înguşti, mâini şi picioare lungi, grăsime puţină, masă musculară redusă şi articulaţii mici.

Endomorf

În cazul în care ai senzaţia că te îngraşi, indiferent de ce mănânci, e posibil ca acesta să fie tipul tău de corp, deoarece aceste persoane sunt cele care se luptă constant cu pierderea în greutate. De regulă, acest tip de corp are un metabolism lent şi câştigă uşor în greutate. Aceste persoane au oasele groase, un strat mare de grăsime, şolduri mari, membre mai scurte, masă musculară mare, în special în partea inferioară a corpului şi se confruntă constat cu un apetit mare de mâncare. Endomorfii câştigă rapid în greutate şi le este greu să dea jos kilogramele depuse.

Mezomorf

Acest tip de corp poate fi forma ideală, deoarece mezomorful are cele mai bune calităţi de la endomorf şi ectomorf. Persoanele mezomorfe au un matabolism rapid, obţin rapid masă musculară şi pierd repede grăsimea din corp, atunci când încep o dietă de slăbit sau un program de sport. De obicei, au o construcţie solidă, masă musculară mare şi şolduri înguste.

2 revista cpf 13 jpg jpeg

Ce trebuie să mănânci? 

În general, ingredientele recomandate în dieta tuturor sunt legumele, fructele, carbohidraţii, grăsimile sănătoase şi proteinele. Însă, numărul de calorii trebuie să fie calculat diferit în funcţie de forma corpului tău. De exemplu, persoanele endomorfe ar trebui să consume carbohidraţi şi grăsimi în cantităţi mici sau să le evite în totalitate, atunci când se află la dietă. De asemenea, aceste persoane trebuie să se hidrateze constant, mai mult decât ectomorfii sau mezomorfii. În cazul ectomorfilor, se recomandă creşterea în masă musculară şi exerciţiile cu greutăţi. De asemenea, este indicată adăugarea treptată în dietă a caloriilor pe bază de proteine, legume şi carbohidraţi, cu indice glicemic mic. În schimb, mezomorfii sau „persoanele norocoase‟ trebuie să urmeze o dietă sănătoasă şi moderată în calorii. Se recomandă o dietă echilibrată în funcţie de nivelul de efort fizic depus, iar kilogramele vor dispărea cu uşurinţă.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg