Eşti fumătoare? Ai grijă la ce mănânci!

1 70491 original jpg jpeg

Printre problemele de sănătate care pot apărea în urma fumatului se numără şi deficienţele nutriţionale. Află de mai jos ce alimente nu ar trebui să-ţi lipsească dacă fumezi!

Pentru fumători,alimentaţia joacă un rol foarte important. Asta deoarece tutunul afectează în timp „depozitele” de vitamine şi de minerale,iar pierderile le putem contracara printr-o alimentaţie echilibrată,cu accent pe fructe şi pe legume. „Deşi consecinţele nutriţionale ale fumatului sunt pe un plan secundar comparativ cu cele cardiovasculare şi cele procancerigene,acestea contribuie la o proastă calitate a vieţii”,explică medicul Adrian Copcea,specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical „Asteco” din Cluj-Napoca.

Vitamina C,  protecţie împotriva bolilor

Ştiai că fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariţia carenţei de vitamina C? Dacă în mod normal o persoană nefumătoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi (din alimentaţie,fie medicamentos),în cazul celor care fumează doza zilnică necesară este de 80 mg/zi. Vitamina C este folosită de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun,dar are şi rol de protecţie împotriva bolilor inimii,Alzheimerului şi a cancerului.

Pentru a putea suplini pierderea de vitamina C,din dieta persoanei fumătoare nu trebuie să lipsească măceşele,cătina,roşiile,kiwi,pătrunjelul,ardeii graşi,căpşunile,portocalele şi broccoli.

Află mai multe pe clicksanatate.ro.