Exerciţiile fizice pe care nu trebuie să le faci înainte de culcare! La ce se referă „insomnia alergătorului‟

1 exercitii fizice jpg jpeg

Mişcarea este recomandată pentru menţinerea stării de sănătate, însă unele exerciţii fizice făcute noaptea pot cauza insomnii.

Este important să îţi faci timp pentru mişcare, chiar şi atunci când ai un program încărcat, dar asta nu înseamnă că nu există un moment nepotrivit pentru un anumit tip de mişcare. În timp ce unele exerciţii sunt indicate chiar şi la ore nocturne, în mod surprinzător, experţii spun că pe timp de noapte unele antrenamente pot avea un impact negativ asupra odihnei. Citeşte mai departe pentru a afla ce exerciţii fitness ar trebui să fie evitate seara!

Ce înseamnă de fapt „insomnia alergătorului‟

Potrivit sleep.org, exerciţiile fizice intense, realizate înainte de culcare, ne-ar putea deregla somnul. Un studiu, din 2018, publicat în revista „Sports Medicine‟ a constatat că, în timp ce exerciţiile fizice seara nu sunt, în general, o problemă, antrenamentele intense în decurs de o oră înainte de culcare, pot afecta negativ capacitatea de a adormi şi reduce calitatea somnului: „Exerciţiul fizic intens are multe şanse a tulbura somnul. Cu câteva ore înainte de culcare, în general, este mai bine să minimizezi exerciţiile fizice majore‟, a spus specialistul M. Secor.

Experţii subliniază că între antrenamentele fizice intense şi ora de culcare sunt esenţiale 90 de minute de pauză: „Corpul şi mintea ta au nevoie de acele 90 de minute pentru a ieşi din starea energică, de după antrenament‟, completează specialistul. În timpul unui antrenament aerob, ritmul cardiac şi temperatura corpului cresc, ceea ce oferă un impuls de energie şi de creştere a endorfinelor.

Deşi aceste exerciţii sunt benefice pentru sănătate, ele nu sunt favorabile somnului: „Dacă te vei antrena prea aproape de culcare, vei risca să ai un nivel mai mare de cortizol în sânge, ceea ce va face să fie mai dificil să adormi. Există chiar şi un termen pentru acest lucru în ştiinţa somnului, se numeşte insomnia alergătorului, deşi nu este destinat exclusiv alergării, ci este destinat tuturor exerciţiilor de intensitate ridicată‟, spune Chelsie Rohrscheib, medic neurolog, arată bestlife.

Ce exerciţii sunt indicate?

Dacă doreşti să te antrenezi seara, specialiştii recomandă exerciţiile de intensitate mică sau moderată: „Exerciţiile de intensitate scăzută înainte de culcare, oferă beneficii pentru sănătate, fără să crească ritmul cardiac şi temperatura corpului. Printre activităţile care îţi pot pregăti corpul şi mintea pentru somn se numără pilates-ul şi stretching-ul, iar printre activităţile moderate, care cresc moderat ritmul cardiac, se află: mersul pe jos, mersul cu bicicleta statică sau înotul. De asemenea yoga este benefică înainte de culcare pentru că ajută corpul să se relaxeze pentru somn‟, subliniază specialistul.

Potrivit experţilor te poţi antrena oricând în afara celor 90 de minute, înainte culcare, fără ca acest lucru să aibă consecinţe negative asupra somnului. Un studiu publicat în „Sleep and Biological Rhytms‟ a constatat că persoanele care au făcut mişcare după-amiază au avut somn mai bun. Potrivit rezultatelor, 70% dintre persoanele care au făcut mişcare între orele 16:00 - 18:00 au raportat o uşurinţă mai mare în a adormi, 66% au raportat că au adormit mai profund, iar 65% au spus că s-au trezit simţindu-se mai bine.

Sursă foto: Shutterstock