Frigul afectează persoanele care suferă de psoriazis

1 52858 original jpg jpeg

Persoanele care suferă de psoriazis trebuie să se ferească de acţiunea factorilor agresivi de mediu şi să îşi ia măsuri suplimentare de protecţie în această perioadă.

Pielea este cel mai mare organ al corpului,cu un rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi,ea funcţionând ca o barieră între organism şi mediul exterior. Iarna,din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu,precum frigul,vântul sau gerul,structura hidrolipidică a pielii este afectată,iar funcţia de barieră a pielii este alterată. Pielea este mai vulnerabilă şi pentru că este mai uscată,din cauza faptului că la frig scade transpiraţia şi,implicit,gradul de hidratare.Pe lângă impactul pe care-l are frigul,pielea persoanelor care suferă de psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală,aşa cum se întâmplă pe timpul verii.„În cazul persoanelor cu psoriazis,pielea necesită o îngrijire foarte atentă,cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante şi emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis,cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”,afirmă dr. Carmen Curea,medic primar dermatologie la Academica Medical Center.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică,inflamatorie,caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice,proeminente,bine delimitate,acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul,coatele,genunchii,dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele,tălpile,pliurile,unghiile şi uneori articulaţiile.

În România această boală afectează aproximativ 400.000 de persoane,de orice vârstă şi orice sex,în timp ce la nivel mondial afectează aproximativ 4% din populaţia globului.