Grăsimi bune şi grăsimi rele. Ce alimente trebuie să eviţi

1 64850 original jpg jpeg

Se ştie deja că o dietă săracă în grăsimi te ajută să scapi de kilogramele în plus şi îţi reduce nivelul de colesterol. Cu toate acestea, specialiştii susţin că şi grăsimile au un rol benefic pentru sănătate, dar doar cele bune. Aşadar, există grăsimi bune şi grăsimi rele.

Îţi oferim o listă cu grăsimi bune şi grăsimi rele de care ar trebui să ţii cont atunci când mergi la cumpărături!

Grăsimile se împart în:grăsimi mononesaturate,polinesaturate,saturate şi trans.

Grăsimi bune

Când vine vorba de grăsimi bune şi grăsimi rele, primele două compun grupul de grăsimi bune. Acestea contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge,te ajută să slăbeşti şi îţi dau o stare de bine. Alimentele bogate în grăsimi bune sunt:

Grăsimi monosaturate

  • Ulei de măsline
  • Ulei de floarea soareului
  • Ulei de arahide
  • Ulei de susan
  • Avocado
  • Măsline
  • Migdale,arahide,alune,caju
  • Unt de arahide

Grăsimi polinesaturate

  • Ulei de soia
  • Ulei de porumb
  • Ulei de floarea soareului
  • Nuci
  • Seminţe de floarea soarelui
  • Seminţe de dovleac
  • Seminţe de in
  • Peşte gras (somon,ton,macrou,hering,păstrăv,sardine)
  • Lapte de soia
  • Brânză tofu

Citeşte şi:

Dietele echilibrate nu exclud grăsimile

Ce uleiuri esenţiale „topesc” grăsimile

Grăsimi rele

Grăsimile trans sau hidrogenate sunt folosite la prepararea alimentelor din comerţ pentru a le menţine proaspete mai mult timp. Aceste grăsimi cresc colesterolul şi pot provoca apariţia mai multor boli.

Grăsimi trans

  • Produse de patiserie şi cofetărie din comerţ
  • Gustări din comerţ (chips-uri,popcorn)
  • Margarină
  • Alimente prăjite

De cealaltă parte,grăsimile saturale sunt mai greu de plasat într-o categorie sau alta deoarece au şi avantaje,şi dezavantaje pentru sănătate. De exemplu,produsele lactate,chiar dacă au un conţinut ridicat de grăsimi,sunt o sursă bună de calciu şi proteine. Aşadar,consumate cu moderaţie,produsele bogate în grăsimi saturate pot fi mai puţin dăunătoare pentru organism.

Grăsimi saturate

  • Carnea grasă
  • Smântână
  • Caşcaval
  • Unt
  • Îngheţată
  • Ulei de palmier
  • Ulei de cocos

Grăsimi bune şi grăsimi rele - Sfatul specialistului 

Potrivit nutrţionistului Corina Zugravu,alimentaţia zilnică trebuie să conţină 30% grăsimi,dintre care 20% ar trebui să fie uleiuri bune. „Este important să avem în alimentaţia zilnică uleiurile nesaturate,în special cele ce contin acizi graşiesenţiali. Instituţiile internaţionale de sănătaterecomandă ca pe cât posibil să încercăm să înlocuim grăsimile rele-cele saturate şi trans,cu cele bune,nesaturate-în categoria cărora se regăsesc acizi graşi Omega 3 şi Omega 6”.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg