Grăsimi bune şi grăsimi rele. Ce alimente trebuie să eviţi

1 64850 original jpg jpeg

Se ştie deja că o dietă săracă în grăsimi te ajută să scapi de kilogramele în plus şi îţi reduce nivelul de colesterol. Cu toate acestea, specialiştii susţin că şi grăsimile au un rol benefic pentru sănătate, dar doar cele bune. Aşadar, există grăsimi bune şi grăsimi rele.

Îţi oferim o listă cu grăsimi bune şi grăsimi rele de care ar trebui să ţii cont atunci când mergi la cumpărături!

Grăsimile se împart în:grăsimi mononesaturate,polinesaturate,saturate şi trans.

Grăsimi bune

Când vine vorba de grăsimi bune şi grăsimi rele, primele două compun grupul de grăsimi bune. Acestea contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge,te ajută să slăbeşti şi îţi dau o stare de bine. Alimentele bogate în grăsimi bune sunt:

Grăsimi monosaturate

  • Ulei de măsline
  • Ulei de floarea soareului
  • Ulei de arahide
  • Ulei de susan
  • Avocado
  • Măsline
  • Migdale,arahide,alune,caju
  • Unt de arahide

Grăsimi polinesaturate

  • Ulei de soia
  • Ulei de porumb
  • Ulei de floarea soareului
  • Nuci
  • Seminţe de floarea soarelui
  • Seminţe de dovleac
  • Seminţe de in
  • Peşte gras (somon,ton,macrou,hering,păstrăv,sardine)
  • Lapte de soia
  • Brânză tofu

Citeşte şi:

Dietele echilibrate nu exclud grăsimile

Ce uleiuri esenţiale „topesc” grăsimile

Grăsimi rele

Grăsimile trans sau hidrogenate sunt folosite la prepararea alimentelor din comerţ pentru a le menţine proaspete mai mult timp. Aceste grăsimi cresc colesterolul şi pot provoca apariţia mai multor boli.

Grăsimi trans

  • Produse de patiserie şi cofetărie din comerţ
  • Gustări din comerţ (chips-uri,popcorn)
  • Margarină
  • Alimente prăjite

De cealaltă parte,grăsimile saturale sunt mai greu de plasat într-o categorie sau alta deoarece au şi avantaje,şi dezavantaje pentru sănătate. De exemplu,produsele lactate,chiar dacă au un conţinut ridicat de grăsimi,sunt o sursă bună de calciu şi proteine. Aşadar,consumate cu moderaţie,produsele bogate în grăsimi saturate pot fi mai puţin dăunătoare pentru organism.

Grăsimi saturate

  • Carnea grasă
  • Smântână
  • Caşcaval
  • Unt
  • Îngheţată
  • Ulei de palmier
  • Ulei de cocos

Grăsimi bune şi grăsimi rele - Sfatul specialistului 

Potrivit nutrţionistului Corina Zugravu,alimentaţia zilnică trebuie să conţină 30% grăsimi,dintre care 20% ar trebui să fie uleiuri bune. „Este important să avem în alimentaţia zilnică uleiurile nesaturate,în special cele ce contin acizi graşiesenţiali. Instituţiile internaţionale de sănătaterecomandă ca pe cât posibil să încercăm să înlocuim grăsimile rele-cele saturate şi trans,cu cele bune,nesaturate-în categoria cărora se regăsesc acizi graşi Omega 3 şi Omega 6”.



Recente

shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg