Iată la ce riscuri te expui dacă nu dormi suficient!

1 53444 original jpg jpeg

Doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna, potrivit unui studiu recent.

Profesorul Abel şi echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator,unde au observat cum şoarecii care au fost întrerupţi din somn au eşuat la o sarcină care le testa memoria.

Cobaii au fost ţinuţi treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată.

"Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unităţii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru şoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore",afirmă autorul studiului.

"În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la şase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul."

Oamenii de ştiinţă consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esenţială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier.

“Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple,ceea ce duce în multe rânduri la certuri”,conchid cercetătorii.