Legătura dintre plâns şi creier

1 66028 original jpg jpeg

Atunci când eşti supărată că ai o problemă pe care nu o poţi rezolva, eşti inundată de sentimente puternice sau ai pierdut pe cineva drag, prin plâns te eliberezi de o presiune emoţională.

Dar de ce plângem?

" În prezent, există două ipoteze principale",spune Ad Vingerhoets,un profesor de psihologie clinică de la Universitatea Tilburg,din Olanda care studiază plânsul. Primul,spune el,este că lacrimile ne ajută să ne recuperăm după senzaţia de dificultate emoţională de care suntem copleşite. În timp ce oamenii asociază plânsul cu tristeţea,acestea sunt comune pentru că după o experienţă plină de bucurie sau palpitaţie,de obicei se plânge,o arată cercetarea.Poate doar că ai primit o veste bună sau ai avut o problemă de sănătate. Aceste tipuri de evenimente mari,sunt cele care declanşează lacrimile.Cea de a doua ipoteză,spune că,lacrimile sunt un semnal important pentru alţii. "Noi credem că lacrimile transmit neajutorare şi neputinţă, şi că funcţia lor este de a obţine ajutor sau de a opri comportamentele agresive",spune Asmir Gračanin,de la Universitatea Tilburg. Acesta spune că plânsul ar putea fi,o modalitate de a alerta alţi oameni,care vor să arate că ceva important este în joc."Din cercetările anterioare, arată că plânsul poate fi mult mai probabil, să vărsăm lacrimi dacă oamenii din jurul nostru sunt sensibili şi încep să plângă imediat ce vede pe altcineva plângând. Aceste momente ar putea forma legături emoţionale mai strânse, spun autorii acestui studiu.

Iată care este legătura dintre plâns şi creier:

În timp ce nu s-au dovedit încă, plânsul stimulează sistemul parasimpatic nervos. Vingerhoets spune că, sistemul parasimpatic nervos joacă un rol important în recuperare şi relaxare, şi este, în esenţă, opusul răspunsului la ”luptă sau zbori”. Aşadar, este posibilă desenarea unor linii între plâns şi sentimentele de catharsis emoţional şi de recuperare.

Studiile arată că lacrimile pot stimula eliberarea de substanţe chimice din creier, cum ar fi oxitocina şi alte substanţe naturale, substanţe produse de corpul nostru, spune Vingerhoets.

"Dacă este cazul,acest lucru ar implica faptul că plânsul ar avea un efect pozitiv asupra percepţiei durerii şi toleranţei", spune el. În timp ce el şi colegii săi încă studiază acest lucru, ca un scut, spun că lacrimile pot ajuta la respingerea durerii, a emoţiilor triste sau puternice.

Vingerhoets adaugă că plânsul de multe ori pare a marca mai de jos punctul stării emoţionale triste.

Plânsul este un lucru bun:

În cele din urmă, cum te simţi după plâns, depinde de o mulţime de factori. "Starea de spirit care se schimbă după plâns este puternic afectată de factori sociali şi culturali," a spus Vingerhoet. Dacă simţi că plânsul este ruşinos sau că este un semn de slăbiciune,acest lucru va schimba modul bun sau rău în care te simţi în acel moment.

Plânsul cu un prieten,după o despărţire grea s-ar putea face să te simti mai bine,în timp ce plânsul în faţa colegii tăi la sfârşitul unei zile lungi,foarte stresantă poate să te facă să te simţi umilită. Dacă plângi când eşti nervoasă sau supărată,acesta este unul dintre acele stări emotionale greu de stabilit. Dar,în cele mai multe situaţii,plânsul este un mod sănătos de a elibera emoţie şi pentru a împinge departe aceste vibraţii nefericite.

Credit foto:http://www.shape.com