Nutriţionistul Mihaela Bilic explică ce sunt îndulcitorii

1 84335 original jpg jpeg

Este un cunoscut nutriţionist din România care are reguli stricte pe care le urmează, dar nu este fermă. Consumă produse interzise, dar extrem de rar şi în cantităţi mici. Acum nutriţionistul Mihaela Bilic explică ce sunt îndulcitorii.

„Când vine vorba de nutriţie, nu am crezut niciodată în alb şi negru, în alimente perfecte sau ideale şi nocive sau nesănătoase. Întotdeauna am fost de părere că doza face otrava iar mâncarea ţine de compromis, de alegerea variantei care să fie cât mai aproape de nevoile, valorile, tradiţiile şi percepţia noastră apropo de “bun/bine”, susţine Mihaela Bilic.

Nutriţionistul Mihaela Bilic explică ce sunt îndulcitorii

”Pe acest principiu am ales să beau sucuri cu îndulcitori, considerându-le răul cel mai mic la categoria “apă colorată”. Gestul meu stârneşte în continuare mirarea şi chiar comentarii de la cei din jur, care nu se pot abţine să nu întrebe îngrijoraţi: “îndulcitorii nu sunt nocivi/cancerigeni?”

image

Justificările mele sunt de obicei laconice, simpliste, nu cu dorinţa de a convinge pe cineva, ci mai degrabă de a furniza nişte informaţii/adevăruri/argumente incontestabile:

– aspartamul este un produs sintetic care combină 2 fragmente banale de aminoacizi, unul amar şi altul fără gust; de ce anume gustul lor final este năucitor de dulce, nici oamenii de ştiinţă nu pot să spună

– zaharina nu are riscul de a determina probleme renale decât la un consum excesiv, de peste 600 tablete/zi

– sucraloza este un izomer al zahărului natural, la care schimbarea poziţiei unei grupări -OH a dus la un gust dulce de 900 ori mai intens decât al zahărului.

Pe lângă biochimie, adaug întotdeauna mici observaţii de ordin practic: consumul de îndulcitori scad nevoia de zahăr şi ajută să ne eliberăm de dependenţa de dulciuri în plus ne protejează dinţii de carii, ficatul de steatoză (încărcare cu grăsime), sângele de colesterol în exces, organismul de îmbătrânire şi silueta de kilograme în plus- adică scăpăm de toate relele pe care le face zahărul.

image

Cum spuneam, obiectivul meu nu e să conving pe nimeni să-şi schimbe obiceiurile, explicaţiile apar doar în condiţiile în care cei din jur sunt curioşi în legătură cu alegerile mele.

Recunosc că există şi situaţii pe care le provoc, când prietenii mei comandă băuturi răcoritoare, nu mă pot abţine să nu întreb suplimentar: ” de care suc vrei, normal sau zero/light?”E un fel de încercare de a le da posibilitatea, în ultimul moment, de a face o alegere mai bună.

Pentru că ăsta e adevărul, nu pot asista nepăsătoare cum apropiaţii mei se “îndoapă” de apă cu zahăr”Variantele cu îndulcitori au gust de medicament”, răspund ei detaşaţi. “Cu atât mai bine”, le răspund, “sunt un medicament împotriva grăsimii şi a dependenţei de zahăr, care acţionează extrem de eficient şi la care puteţi apela când veţi decide să aveţi grijă cu adevărat de corpul vostru!”

Cred că am avut astfel de discuţii/conversaţii/argumentări cu zeci de oameni, de la necunoscuţi până la prietenii apropiaţi

image

Şi nu pot să neg că îmi vine să sar în sus de bucurie când vreunul dintre ei, la distanţă de dezbaterea pe tema îndulcitorilor, constată pe pielea lui beneficiile pe care simpla schimbare a unui obicei de consum le aduce.

Nu ştiu cum/când au luat hotărârea, cert este că nu trece o lună de zile până apar rezultatele:

“Am slăbit 3-4kg fără să schimb nimic în dietă, fără să-mi propun” sau “Mă trezesc că nu-mi mai trebuie desert în fiecare zi, că nu mă mai gândesc mereu la dulciuri”. Astfel de mărturisiri sunt extrem de preţioase pentru mine, pentru că îmi confirmă a mia oară cât de păcătos este zahărul pentru organismul nostru. Şi nu în ultimul rând îmi arată că degeaba vrem noi binele cuiva, nu poţi să convingi pe nimeni să facă o schimbare- tot ce trebuie să faci e să-i dai informaţia corectă şi apoi să aştepţi cu răbdare momentul în care este pregătit să o folosească.

Doar deciziile pe care le luăm din proprie iniţiativă, fără impuneri şi constrângeri, pot duce la schimbări durabile, pe termen lung. Deci rolul meu e doar să plantez “sămânţa”, când va încolţi şi va rodi nu mai depinde de mine. Însă nu există bucurie mai mare decât să-mi văd “seminţele” înflorite!” spune Mihaela Bilic.