Odihna de noapte te fereşte de boli

Tulburările somnului au devenit atât de obişnuite pentru multe dintre noi, încât acceptăm oboseala continuă şi uităm că un somn bun ne menţine sănătoase. În plus, o poziţie corectă în timpul somnului se reflectă în sănătatea ta de zi cu zi.
Somnul este şi necesar unei vieţi lungi şi unei bătrâneţi lipsite de probleme grave de sănătate. O dovedesc cercetătorii Universităţii din California,care au prezentat în cursul acestui an un studiu realizat pe aproape 2.300 de femei cu vârste de peste 60 de ani. 80% din participantele la cercetare au neglijat importanţa unui somn bun de-a lungul vieţii şi,din această cauză,s-au plâns de somnolenţă în timpul zilei,insomnie şi de pierderi de memorie.
Poziţii odihnitoare
Nu poate fi determinat un număr de ore de somn general-valabil unei grupe de vârstă. Pentru fiecare un somn bun înseamnă să doarmă atât cât are nevoie,în funcţie de oboseala acumulată de-a lungul zilei. Calitatea somnului este cu mult mai însemnată. Aceasta este influenţată de o mulţime de factori şi unul dintre ei este şi adoptarea unei poziţii potrivite.
Este bine să dormi pe spate,cu braţele de-a lungul corpului,nu ridicate sub cap,deoarece tensionezi umerii.
Poziţia cu faţa în jos necesită aşezarea unei perne mici sub abdomen,pentru a detensiona spatele.
Dormitul pe o parte reduce tensiunea coloanei vertebrale. Pentru a evita amorţirea gâtului şi picioarelor,poţi să ţii genunchii îndoiţi,cu o pernă mică între ei.
Perna şi salteaua contează!
Alegerea pernei potrivite şi achiziţionarea unei saltele confortabile sunt importante pentru un somn odihnitor. Dacă dormi cu faţa în jos,este de preferat o pernă mai subţire şi plată decât una care ridică prea mult capul şi înţepeneşte gâtul. Dacă dormi mai mult pe spate,e perfectă o pernă moale,care permite formarea unei zone joase în mijloc pentru susţinerea şi relaxarea gâtului. O altă pernă,aşezată sub genunchi,relaxează nervul sciatic.
Tot o pernă moale poţi folosi şi dacă eşti adepta poziţiei pe o parte,deoarece va umple spaţiul dintre gât şi umăr,menţinând coloana dreaptă.
Pentru alergici,sunt mai potrivite pernele din material sintetic.
Un reprezentant al Asociaţiei Americane de Medicină a Somnului recomandă ca,atunci când cumpei o saltea,s-o testezi întinzându-te mai întâi pe o parte. Dacă şoldurile şi umerii se afundă cu uşurinţă în saltea,atunci aceasta e prea moale. În caz de discomfort,este prea rigidă. Indiferent de poziţie,este necesar ca salteaua să asigure o coloană vertebrală dreaptă.