Perechi benefice de alimente
Desigur, orice aliment îţi dă tot ce are mai bun: vitaminele şi mineralele din compoziţia lui chimică. Dar perechile de alimente devin adevărate „superputeri”. Dau energie, oase puternice şi multe alte avantaje.
1. Calciu+vitamina D=oase sănătoase
Te întrebi de ce unele mărci de lapte sunt îmbogăţite cu vitamina D? Simplu!
Pentru că orice organism uman are nevoie de un anumit nivel al vitaminei D ca să absoarbă calciul în condiţii optime.
Surse bogate în calciu
Lapte,iaurt,brânză,broccoli,conserve de sardine sau de somon cu oase,alune,tofu,suc proaspăt de portocale,soia.
Surse de vitamina D
Somon,sardine,ton,hering,gălbenuş de ou,soia,orez,alune,lapte de vacă.
Perechi de succes
Somon la grătar+broccoli fiert la abur.
Omletă cu brânză.
Ton la cuptor+pâine neagră cu seminţe.
2. Calciu+inulină=digestie sănătoasă şi oase puternice
Dacă ai avut vreodată tulburări digestive,trebuie să ştii câte ceva despre inulină (un tip de fibre),care ajută la restabilirea echilibrului dintre bacteriile „rele” şi cele „bune” în sistemul tău digestiv.
Inulina este benefică şi pentru oase,deoarece ajută la absorbţia calciului. Poţi s-o iei din suplimentele de fibre sau din iaurturi cu fibre,dar ai şi câteva opţiuni naturale.
Surse de calciu(găseşti la punctul 2).
Surse de inulină
Anghinare,ceapă,usturoi,cicoare,banane,făină integrală,sparanghel.
Sparanghel fiert în abur+parmezan.
Banane+cereale+lapte.
3. Vitaminele E+C=îmbunătăţirea vederii
Vrei să-ţi menţii tinereţea ochilor? Dă-le vitamina E,care poate preveni degenerescenţa maculară (o cauză majoră de orbire). Combinată cu vitamina C,devine o armă redutabilă de apărare a organismului împotriva bolilor.
Surse de vitamina E
Arahide (unt de arahide),migdale,seminţe de floarea-soarelui,seminţe de soia,germeni de grâu,nuci,varză de Bruxelles,verdeţuri,spanac,grâu integral,cereale integrale,ouă.
Surse de vitamina C
Citrice,kiwi,ardei gras,broccoli,roşii,afine,cartofi.
Perechi de succes
Salate de fructe cu citrice şi fructe de pădure.
O felie de pâine integrală cu unt de arahide.
4. Vitamina K+ulei vegetal=inimă tânără
Grăsimile sunt bune,sau ar putea fi,dacă le alegi pe cele sănătoase.
Adică pe cele de provenienţă vegetală (ulei de măsline,floarea-soarelui,susan,porumb etc.),a căror principală calitate este aceea de a reduce nivelul colesterolului din sânge,dar şi de a ajuta la absorbţia unor vitamine,cum este vitamina K, pe care organismul nostru nu le poate absorbi singur.
Surse de vitamina K
Spanac,broccoli,varză,gulii,pătrunjel,fasole verde,mazăre,morcovi,seminţe de muştar.
Surse de grăsimi bune
Nuci,alune,arahide,fistic,susan,măsline,floarea-soarelui,avocado.
Spanac sau broccoli,sotat în ulei de măsline.
Salată de avocado cu puţin muştar.
5. Fier+vitamina C=mai multă energie
„Sunt atât de obosită...” Iată o stare pe care o poţi combate uşor prin alimente care conţin fier. Acest mineral are calitatea de conduce oxigenul către muşchi şi creier.
Fierul este un luptător redutabil cu bolile,mai ales când este combinat cu vitamina C,care menţine plămânii,inima,pielea sănătoase şi ajută celulele să absoarbă mai mult fier.
El se găseşte în fructe,legume şi în seminţe,dar şi în cărnuri (carne roşie,pui,ouă).
Fierul din vegetale se absoarbe însă şi se metabolizează mai greu decât cel din carne.
Pentru a remedia acest neajuns,legumele trebuie însoţite de alimente bogate în vitamina C (cereale,lapte de soia,seminţe de susan,broccoli etc.).
Surse vegetale de fier
Grâu încolţit,linte,fasole,năut,fistic,cimbru,mentă.
Citrice,kiwi,afine,căpşuni,caise,ardei capia,broccoli,cartofi.
Perechi de succes
Salată de spanac crud+bucăţele de portocală.
Mâncare de fasole cu ardei capia.