Plantele vindecătoare ale lunii iulie
O ieşire în aer liber este deconectantă, dar poate fi şi un bun prilej de a aduna plante a căror putere vindecătoare este dovedită de sute de ani.
În ţara noastră,una din cinci plante are proprietăţi vindecătoare. Pentru prepararea ceaiurilor,a infuziilor sau a tincturilor,este mai bine dacă foloseşti plante culese de tine.
Recoltarea se face însă în anumite perioade;de la unele se recoltează bobocii,de la altele frunzele,rădăcinile sau toată planta. Iată câteva plante care se recoltează în luna iulie.Coada-şoricelului,leac universal
Nu este o exagerare,planta vindecă aproape orice:crize biliare,digestie dificilă,cistite,menstre dureroase,ulcere varicoase,hemoroizi.
Sucul plantei are proprietăţi cicatrizante. Se zdrobeşte planta într-un vas de porţelan (sticlă) şi se picură lichidul obţinut pe ulcere varicoase,călcâie crăpate,răni (dezinfectate înainte). Băile de şezut cu decoct de coada-şoricelului vindecă hemoroizii şi leziunile din zona rectală.
O găseşti în fâneţele din zonele de deal şi de munte. Maceratul la rece este recomandat celor cu probleme biliare.
Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi un pahar cu apă. Se lasă la temperatura camerei 10 ore,se filtrează,iar lichidul obţinut se bea,câte o linguriţă,pe parcursul întregii zile.
Maceratul în alcool se prepară dintr-o mână de tulpini înflorite lăsate două săptămâni în 500 ml de alcool.
Se ia câte o linguriţă diluată într-un pahar cu apă în cazurile de gripă,pentru că scade febra,elimină durerile de cap şi tonifică sistemul nervos.
Este o plantă cu flori delicate,de la violet intens la roz. Infuzia de amăreală este un tratament extraordinar pentru afecţiunile căilor respiratorii.
Are acţiune expectorantă, descongestionează căile respiratorii,calmează accesele de tuse şi are efect antispastic.
Infuzia se prepară din două linguriţe de tulpină înflorită mărunţită,opărite cu o cană cu apă fiartă. Se strecoară şi se bea cât mai caldă,de două-trei ori pe zi.
Vinul cu amăreală se prepară din cinci linguri de amăreală la un litru de vin alb,o lingură de pelin,o lingură de scorţişoară,se lasă la macerat 12 zile,se filtrează şi se consumă un păhărel înainte de masă.
Este recomandat pentru uşurarea digestiei,a problemelor hepatice şi a diskineziei biliare.
Pentru a usca plantele,întinde-le în strat subţire pe pânză sau pe hârtie şi întoarce-le periodic.