Remedii contra neplăcerilor menopauzei

Bufeuri, palpitaţii, dureri de cap, iritabilitate, oboseală – toate te chinuie odată cu instalarea menopauzei, la un an de la ultima menstruaţie. Poţi scădea însă frecvenţa acestor simptome cu ajutorul remediilor din plante, convenabile şi eficace.
Seminţele de in menţin echilibrul hormonal
Bogate în lignani,substanţe benefice pentru echilibrarea nivelurilor de hormoni estrogen şi progesteron,seminţele de in conţin fibre,acizi graşi care combat inflamaţiile,precum şi estrogen natural,datorită cărora poţi să scapi de bufeuri.
Cum să le incluzi în dietă
Pune o linguriţă de seminţe de in peste cerealele pe care le consumi cu iaurt,dimineaţa.
O altă variantă este să le laşi o noapte în puţină apă sau să le adaugi în salatele tale de legume.
Hameiul,bun contra insomniei şi anxietăţii
Stresul,stările de anxietate sau de nervozitate,senzaţia de sufocare,lipsa somnului – pe toate acestea poţi să le combaţi sau să le diminuezi frecvenţa cu ajutorul hameiului,recomandat pentru restabilirea calmului în timpul menopauzei.
Cum să faci o infuzie combinată
Infuzia se face punând la macerat peste noapte trei linguri de hamei uscat în 500 ml de apă.
Dimineaţa,fierbe planta obţinută prin filtrare cu o jumătate de litru de apă,lasă la răcit şi filtrează din nou,după care amestecă lichidele pentru a obţine un litru de infuzie din care bei câte o cană pe zi,înainte de masă,timp de trei săptămâni.
Rodia reduce durerile de cap
Recunoscută pentru faptul că are în compoziţie o cantitate mare de estrogeni,1,7 mg la 100 g,rodia ajută la ameliorarea unor simptome ale menopauzei,cum sunt durerile de cap.
Simbolul antic al fertilităţii,rodia poate avea efect contraceptiv dacă este consumată în cantitate mare.
Cum să desfaci uşor o rodie
Dacă şi ţie ţi se întâmplă să desfaci o rodie şi să stropeşti totul în jurul tău,încearcă o metodă diferită. Alege dintre acestea trei:
1. Curăţă rodia ca şi până acum,dar în... apă. Ia un bol mare,umple-l cu apă,taie şi desfă rodia în apă. Boabele vor rămâne pe fundul vasului.
2. Taie rodia paralel cu capetele,pe jumătate,întoarce fiecare parte cu faţa în jos şi bate-o cu o lingură până se desprind toate boabele.
3. Începe prin a îndepărta un capăt,tai-o felii,dar până la jumătate,întoarce-o cu deschizătura în jos şi cu o lingură bate-o până cad toate boabele.
Teiul şi salvia stopează transpiraţia nocturnă
Una dintre plantele care nu dau efecte secundare dacă este folosită timp îndelungat este teiul.
Sub formă de ceai,teiul are gust plăcut şi totodată alungă palpitaţiile,insomnia,neliniştile (anxietatea),transpiraţia nocturnă.
Tot contra transpiraţiei excesive,dar şi pentru ameliorarea bufeurilor,este bun şi ceaiul de salvie.
Încă din Antichitate,salvia era cunoscută ca o plantă benefică pentru sănătatea femeilor.
Alături de tei şi salvie,în menopauză sunt folositoare păpădia,care previne retenţia de apă,şi urzicile,care îmbunătăţesc absorbţia calciului şi a magneziului,minerale care menţin sănătatea oaselor.
Cum să obţii suc de salvie
Acoperă cu puţin suc de lămâie opt frunze de salcie şi lasă-le peste noapte.
Dimineaţa,stoarce sucul care se formează şi bea-l nediluat.
Repetă procedeul în fiecare zi,nu mai mult de o lună.
Peştele gras înlătură schimbările de dispoziţie
Somonul,tonul,sardinele,macroul îţi asigură necesarul de acizi graşi Omega 3,importanţi pentru combaterea mai multor simptome ale menopauzei:pielea deshidratată,uscăciunea vaginală,metabolismul lent,durerile articulare.
În plus,acizii graşi esenţiali sunt importanţi pentru funcţionarea sănătoasă a creierului,care previne schimbările stării de dispoziţie.
Cât peşte să mănânci
Include peştele gras în meniul a două mese pe săptămână! Ar fi ideal să-l prepari la cuptor sau la aburi.