Salata la pungă, sursă de Salmonella şi E.coli

1 72181 original jpg jpeg

Salatele etichetate ca „gata de consum“ sunt foarte periculoase pentru sănătate, crescând riscul de infectare cu Salmonella şi E. Coli, arată datele unui studiu recent.

Cercetarea arată că salatele cu frunze verzi şi spanac sunt supuse unei colonizări cu bacterii,ce pot duce la intoxicaţie alimentară,cel mai frecvent cu Salmonella,E. coli şi Listeria. În 2014,salatele la pungă,contaminate cu Salmonella,au infectat mai mult de 100 de persoane în SUA,dintre care un sfert au fost spitalizate.

În luna februarie 2016,mai mult de 50 de persoane din Victoria,Australia au dezvoltat salmoneloză după ce au mânâncat salată ambalată,în timp ce în luna iulie 2016,161 de persoane s-au îmbolnăvit şi doi au murit în Marea Britanie,dupa ce au consumat salată mixtă.

Bacteriile,foarte rezistente

Dr. Primrose Freestone,care a condus studiul realizat la Universitatea Leicester,Marea Britanie,a declarat că:„frunzele de salată sunt tăiate în timpul recoltării şi în sucul lăsat de ele creşte Salmonella,chiar şi atunci când este ţinută la frigider. Pentru că bacteria se ataşează de frunze,nici printr-o spălare viguroasă nu pot fi eliminată“.

Cercetătorii au descoperit că,odată ce punga cu salatăse deschide,bacteriileprezente în mod natural pe frunze se înmulţesc rapid chiar şi atunci când sunt păstrate la rece în frigider. Oamenii de ştiinţă susţin că Salmonella ar putea creşte şi la o temperatură de refrigerare de 4 ° C.

Cercetătorii au subliniat faptul că salatele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase,dar au spus că sunt a doua sursă a îmbolnăvirii cu Salmonella şi E. coli atât în Europa,cât şi în Statele Unite.

Cum se produce contaminarea

Contaminarea se poate produce în urma contactului cu animale,insecte,sol,ape în care se spală şi echipamente contaminate. Frunzele de salată prezintă un anumit risc de infecţie,deoarece nu sunt prelucrate şi sunt consumate crude.

„Evitarea produselor proaspete nu este o soluţie,dar dacă este posibil,ar fi de preferat să se cumpere produse proaspete netăiate şi spălate întotdeauna înainte de masă-chiar şi cele care sunt deja spălate. Mai mult decât atât,păstrarea acestor alimente în frigider este importantă“,spun specialiştii.



Recente

shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg