Salata la pungă, sursă de Salmonella şi E.coli

1 72181 original jpg jpeg

Salatele etichetate ca „gata de consum“ sunt foarte periculoase pentru sănătate, crescând riscul de infectare cu Salmonella şi E. Coli, arată datele unui studiu recent.

Cercetarea arată că salatele cu frunze verzi şi spanac sunt supuse unei colonizări cu bacterii,ce pot duce la intoxicaţie alimentară,cel mai frecvent cu Salmonella,E. coli şi Listeria. În 2014,salatele la pungă,contaminate cu Salmonella,au infectat mai mult de 100 de persoane în SUA,dintre care un sfert au fost spitalizate.

În luna februarie 2016,mai mult de 50 de persoane din Victoria,Australia au dezvoltat salmoneloză după ce au mânâncat salată ambalată,în timp ce în luna iulie 2016,161 de persoane s-au îmbolnăvit şi doi au murit în Marea Britanie,dupa ce au consumat salată mixtă.

Bacteriile,foarte rezistente

Dr. Primrose Freestone,care a condus studiul realizat la Universitatea Leicester,Marea Britanie,a declarat că:„frunzele de salată sunt tăiate în timpul recoltării şi în sucul lăsat de ele creşte Salmonella,chiar şi atunci când este ţinută la frigider. Pentru că bacteria se ataşează de frunze,nici printr-o spălare viguroasă nu pot fi eliminată“.

Cercetătorii au descoperit că,odată ce punga cu salatăse deschide,bacteriileprezente în mod natural pe frunze se înmulţesc rapid chiar şi atunci când sunt păstrate la rece în frigider. Oamenii de ştiinţă susţin că Salmonella ar putea creşte şi la o temperatură de refrigerare de 4 ° C.

Cercetătorii au subliniat faptul că salatele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase,dar au spus că sunt a doua sursă a îmbolnăvirii cu Salmonella şi E. coli atât în Europa,cât şi în Statele Unite.

Cum se produce contaminarea

Contaminarea se poate produce în urma contactului cu animale,insecte,sol,ape în care se spală şi echipamente contaminate. Frunzele de salată prezintă un anumit risc de infecţie,deoarece nu sunt prelucrate şi sunt consumate crude.

„Evitarea produselor proaspete nu este o soluţie,dar dacă este posibil,ar fi de preferat să se cumpere produse proaspete netăiate şi spălate întotdeauna înainte de masă-chiar şi cele care sunt deja spălate. Mai mult decât atât,păstrarea acestor alimente în frigider este importantă“,spun specialiştii.



Recente

Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg