Salata la pungă, sursă de Salmonella şi E.coli

1 72181 original jpg jpeg

Salatele etichetate ca „gata de consum“ sunt foarte periculoase pentru sănătate, crescând riscul de infectare cu Salmonella şi E. Coli, arată datele unui studiu recent.

Cercetarea arată că salatele cu frunze verzi şi spanac sunt supuse unei colonizări cu bacterii,ce pot duce la intoxicaţie alimentară,cel mai frecvent cu Salmonella,E. coli şi Listeria. În 2014,salatele la pungă,contaminate cu Salmonella,au infectat mai mult de 100 de persoane în SUA,dintre care un sfert au fost spitalizate.

În luna februarie 2016,mai mult de 50 de persoane din Victoria,Australia au dezvoltat salmoneloză după ce au mânâncat salată ambalată,în timp ce în luna iulie 2016,161 de persoane s-au îmbolnăvit şi doi au murit în Marea Britanie,dupa ce au consumat salată mixtă.

Bacteriile,foarte rezistente

Dr. Primrose Freestone,care a condus studiul realizat la Universitatea Leicester,Marea Britanie,a declarat că:„frunzele de salată sunt tăiate în timpul recoltării şi în sucul lăsat de ele creşte Salmonella,chiar şi atunci când este ţinută la frigider. Pentru că bacteria se ataşează de frunze,nici printr-o spălare viguroasă nu pot fi eliminată“.

Cercetătorii au descoperit că,odată ce punga cu salatăse deschide,bacteriileprezente în mod natural pe frunze se înmulţesc rapid chiar şi atunci când sunt păstrate la rece în frigider. Oamenii de ştiinţă susţin că Salmonella ar putea creşte şi la o temperatură de refrigerare de 4 ° C.

Cercetătorii au subliniat faptul că salatele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase,dar au spus că sunt a doua sursă a îmbolnăvirii cu Salmonella şi E. coli atât în Europa,cât şi în Statele Unite.

Cum se produce contaminarea

Contaminarea se poate produce în urma contactului cu animale,insecte,sol,ape în care se spală şi echipamente contaminate. Frunzele de salată prezintă un anumit risc de infecţie,deoarece nu sunt prelucrate şi sunt consumate crude.

„Evitarea produselor proaspete nu este o soluţie,dar dacă este posibil,ar fi de preferat să se cumpere produse proaspete netăiate şi spălate întotdeauna înainte de masă-chiar şi cele care sunt deja spălate. Mai mult decât atât,păstrarea acestor alimente în frigider este importantă“,spun specialiştii.



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg