Schimbări în zona intimă în sarcină, travaliu şi după naştere

schimbări în zona intimă în sarcină jpeg

E important să ştii că apar multe schimbări în zona intimă în sarcină, în timpul travaliului şi după naştere. Studiile arată că 3 din 5 femei se tem de modificările care apar după naştere în zona intimă, mai mult decât de ceea ce se va întâmpla în timpul travaliului. Perioada de care se tem este cea postpartum, în care copilul are nevoie de o îngrijire specială, etapă la care viitoarele mămici se gândesc chiar din primele săptămâni de sarcină.

„Pacientele întreabă cum va decurge naşterea,însă principalele griji sunt cu privire la modificările care apar la nivelul organismului,dar mai ales al zonei intime. Dacă în perioada sarcinii nu sunt modificări sesizabile şi care să provoace disconfort,după naştere,femeile experimentează simptome diferite,mai mult sau mai puţin suportabile”,afirmă dr. Silviu Iştoc,medic primar obstetrică-ginecologie.

Schimbări în zona intimă în sarcină

Există numeroase schimbări în zona intimă în sarcină pe care orice femeie trebuie să le cunoască,de aceea dr. Silviu Iştoc oferă informaţii importante despre cele 3 stadii.

Schimbări în zona intimă în sarcină - Ce se întâmplă cu zona intimă în timpul sarcinii?

Pentru a înţelege ce se întâmplă cu zona intimă în timpul travaliului şi naşterii,trebuie să înţelegeţi în primul rând modul în care vaginul se schimbă în timpul sarcinii.

„În primul rând,secreţia vaginală se poate schimba în timpul sarcinii. S-ar putea să observaţi o creştere a scurgerilor albe şi transparente şi,atât timp cât nu este asociată cu nicio durere sau mâncărime,nu trebuie să vă îngrijoraţi”,afirmă dr. Silviu Iştoc.

Schimbări în zona intimă în sarcină - modificări ale labiilor

Femeile vor observa,de asemenea,modificări ale labiilor. Multe femei vorbesc despre faptul că au apărut umflături în zona vaginală. Acest lucru este cauzat de existenţa unei creşteri a fluxului de sânge în timpul sarcinii.

Schimbări în zona intimă în travaliu

Ce se întâmplă cu zona intimă în timpul travaliului?

În timpul travaliului,deoarece cervixul unei femei se dilată la aproximativ 10 centimetri în diametru,canalul vaginal şi vulva se dilată,pentru a ajuta la naşterea copilului din pântece.

Aparatul genital al femeilor este făcut astfel ​​ încât,în cele mai multe cazuri,corpul să facă exact ceea ce ar trebui să facă. Hormonul numit relaxin,care este secretat la sfârşitul celui de-al doilea şi al treilea trimestru,relaxează ligamentele pentru a se putea întinde,pentru a facilita naşterea.

Chiar dacă cervixul se dilată,uneori priză vaginală nu se poate extinde atât de mult,cât este nevoie pentru a da naştere copilului. Uneori,perineul unei femei poate fi considerabil strâns sau alungit,iar medicul specialist va trebui să facă o incizie pentru a lărgi deschiderea. În circumstanţe extrem de rare,ruperea poate fi destul de invazivă încât va distruge rectul şi muşchiul rectal,caz în care specialistul va acorda îngrijirea specială.

Schimbări în zona intimă după naştere

Ce se întâmplă cu zona intimă după naştere?

Deşi nu se va întâmplă peste noapte,în cele din urmă,vaginul unei femei va reveni la normal. Mărimea copilului,genetica şi orice complicaţii la naştere sau postpartum vor influenţa vindecarea. În primul rând acesta se poate inflama,iar compresele cu gheaţă ameliorează disconfortul.

Exerciţiul special va tonifia muşchii pelvisului şi va ajuta în cazul incontinentei urinare. Multe femei au scurgeri după naştere. Dar aceste exerciţii vor îmbunătăţi tonusul muscular şi urinar mai repede. Şi va  ajuta şi mai târziu în viaţă după menopauză.

„Cusăturile şi intervenţiile chirurgicale necesită o monitorizare continuă  după naştere. Medicul trebuie să se asigure că uterul a revenit la o dimensiunea adecvată,precum şi vulva,perineul,canalul vaginal şi colul uterin. Iar când vine vorba despre reluarea contactului sexual,nu există nicio regulă anume. Aşteptaţi cel puţin şase-opt săptămâni după naştere,însă cel mai bine este să reluaţi această activitate doar în momentul în care vă simţiţi confortabil”,explică specialistul.

Dr. Silviu Iştoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover,în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invaziva şi la Clinica ProVita.

V-ar putea interesa şi acest articol despre Cancer de col uterin.Recente

Relatie toxica  Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat  sursa   Shutterstock jpg
corpul uman  sursa   Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST  Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste  Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale  Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele  Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte  Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg
Dumnezeu jpg
Barfa jpg
Respiratie ciclica jpg