Somnul prea lung sau prea scurt, dăunător pentru inimă

1 71684 original jpg jpeg

Un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de şase ore pe noapte creşte considerabil riscul de maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite.

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte se confruntă cu un risc dublu de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctului miocardic. Riscul de insuficienţă cardiacă este,în cazul acestor persoane,de 1,6 ori mai mare.

Pe de altă parte,pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte,riscul de angină pectorală este de două ori mai mare,iar riscul de declanşare a unei boli coronariene este de 1,1 ori mai mare.

Rezultatele studiului arată că somnul are un impact ridicat asupra sănătăţii sistemului cardiovascular."S-a stabilit deja în trecut că lipsa somnului este asociată cu o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic, cu intoleranţa la glucoză, cu diabetul, cu creşterea concentraţiei de cortizon din sânge, cu tensiunea arterială, cu ritmul cardiac în repaus şi cu anumiţi biomarkeri inflamatori",aceştia fiind câţiva factori care joacă un rol important în declanşarea bolilor cardiovasculare,a precizat coordonatorul studiului,medical Rohit Arora.

Medicii vor să determine,totodată,motivele pentru care un somn lung de peste opt ore este asociat cu apariţia problemelor cardiace. Există probabil şi alţi factori necunoscuţi,care trebuie să fie descoperiţi,precum şi impactul pe care îl au alte boli asupra sistemului cardiovascular,precum diabetul,obezitatea şi hipertensiunea arterială.