S.O.S. Analgezicele!

1 49361 original jpg jpeg

Unele calmante pot crea dependenţă, altele afectează grav rinichii, ficatul sau inima. Iată câteva motive pentru care ar trebui să limitezi consumul de analgezice!

Le ai tot timpul la îndemână în poşetă,pentru că nu se ştie când te „pocneşte” o durere de cap. Dar,indiferent cum se numesc,paracetamol,aspirină sau algocalmin,analgezicele luate în exces pot afecta grav sănătatea.

Algocalminul afectează formula sângelui

Din cauza efectelor secundare grave,acest analgezic a fost de mult interzis în unele ţări. La noi,îl mai poţi cumpăra cu prescripţie medicală. Unul dintre cele mai grave efecte secundare al acestui medicament este acela că duce la dispariţia granulocitelor (globule albe) şi implicit la deces.

Paracetamolul,toxic pentru ficat

Banalul paracetamol,pe care-l iei în caz de răceală sau de cefalee,este hepato-toxic şi foarte periculos dacă se depăşeşte doza maximă admisă,adică două grame pe zi timp de cinci zile.

În cantităţi mai mari,medicamentul duce la „ruperea” celulelor ficatului şi la insuficienţă renală. Atenţie! Multe medicamente conţin paracetamolum,dar se vând sub alte denumiri (Coldrex,Panadol,Saridon),şi nu trebuie combinate cu comprimate de Paracetamol,pentru că se depăşeşte doza  zilnică admisă!

Aspirina atacă stomacul

Chiar dacă există şi varianta de „aspirină tamponată” care,zice-se,este mai delicată cu stomacul,medicamentul este foarte agresiv,supradoza putând provoca ulcer gastric,hemoragii digestive,anemie,creşterea tensiunii arteriale.

Aspirina este interzisă femeilor gravide (pentru evitarea complicaţiilor la naştere) şi celor care alăptează,pentru a nu ajunge în organismul copilului. Bolnavii de astm sau cei cu insuficienţă hepatică nu trebuie să ia aspirină.

Codeina provoacă dependenţă

Deşi se eliberează doar cu prescripţie medicală,codeina este des folosită pentru calmarea tusei sau a durerilor. Medicamentul poate crea rapid dependenţă (face parte din familia morfinei) şi are o acţiune deshidratantă asupra mucoasei respiratorii. Folosită pe termen lung,produce sângerări stomacale,afectarea rinichilor şi a ficatului,greaţă,convulsii.

Ibuprofenul poate produce infarct

Foarte des utilizate în ultima vreme,medicamentele care conţin ibuprofen pot provoca dureri de stomac,alergii,dar şi creşterea tensiunii arteriale,mărind riscul de infarct.

Antiinflamatoarele nesteroidiene,din care face parte şi ibuprofenul,au ca efect secundar agravarea ulcerului gastric prin scăderea secreţiei de mucus protector.

De aceea,nu trebuie să fie asociate cu aspirina sau cu alte medicamente care irită mucoasa digestivă. Persoanele care suferă de boli de inimă pot dezvolta edeme ale gambelor. Nici acest medicament nu se administrează femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Analgezicele pot calma durerea pe termen scurt,dar nu elimină cauza. Consultă medicul şi fă investigaţii amănunţite.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg