Te-a pătruns frigul? Te invităm la un ceai!

O ceaşcă de ceai fierbinte e un gând pofticios de toamnă-iarnă care-ţi aduce nebănuite beneficii. În cele ce urmează ai ocazia să afli povestea lui de la începuturi şi până azi, precum şi trei reţete inedite de ceaiuri cu arome orientale!
Potrivit cercetătorului american dr. John Weisburger „antioxidanţii din ceai scad producerea de substanţe chimice care pot produce în timp cancer”. Mai mult,cercetătorii californieni au fost surprinşi să observe că femeile care beau mai mult de o jumătate de ceaşcă de ceai cofeinizat (ceai negru) pe zi prezintă o creştere a fertilităţii.
Combinat cu arome diverse,ajută la digestia grăsimilor. Chair şi un proverb popular sună aşa:„Mai bine trei zile fără sare,decât o singură zi fără ceai”. Nu întâmplător,pentru că această băutură este bogată în vitamine,iar pe fumători îi ajută să la eliminarea nicotinei din corp.
De unde vine ceaiul?
Povestea băuturii care este astăzi comercializată în toată lumea sub diverse tipuria început încă din anul 2.737 i.Ch. O legendă spune că doar câteva frunze dintr-un arbore au căzut în ceaşca cu apă fierbinte a împăratului chinez Shen Nung,rezultând o băutură maronie. Un servitor fiersese apa pentru a fi bună de băut. Fiind un om de ştiinţă,împăratul a fost destul de curios încât să bea noul lichid şi l-a găsit aromat şi revigorant.
Mai târziu,preoţii budişti au introdus ceaiul şi în Japonia,prin intermediul seminţelor. Ceaiul a avut succes şi a devenit parte integrantă a vieţii japonezilor. Ceremonia ceaiului a fost foarte curând pusă la punct prin Ch'a Ching,„Cartea Ceaiului”,scrisă de învăţatul chinez Lu Yu.

Ceaiul a ajuns în Europa în jurul anului 1.600. Portugalia şi Olanda îşi dispută meritul de a-l introduce. Portughezii,cu flota lor,au creat căi comerciale către China,descărcând ceai în ţară. De la Lisabona,o companie olandeza,„Dutch East India”,trasporta ceai spre Olanda,Franţa şi Germania,dar nu peste multă vreme,olandezii l-au adus direct din China. Această băutură a devenit imediat populară printre cei instăriţi,după care a cucerit pe mulţi şi în Rusia,Anglia.
Cum se produc diversele tipuri de ceai
Unei plante noi de ceai îi trebuie 5 ani să crească până ca frunzele ei să fie gata de cules,iar la 30 de ani va fi prea bătrână să mai poată fi productivă. Trunchiul bătrânei plante este tăiat,pentru ca noi tulpini să crească din rădăcini în anii următori. În acest fel,o plantă este productivă chiar şi 100 de ani.
Ceaiul albeste o specialitate de ceai a provinciei Fujian de pe coasta de est a Chinei. Numele provine de la lipsa culorii. Delicat ca savoare,acest ceai are o aromă uşoară de flori. Ceaiul alb constă în boboci albi ai plantei de ceai. Bobocii şi frunzele sunt uscate în mod natural folosind metode de uscare la soare sau prin aburire.

Ceaiul verdereprezintă circa 10 procente din ceaiurile lumii şi are o cantitate mare de elemente nutritive. După ce sunt culese frunzele de ceai,sunt uscate prin expunere la aer fierbinte,dar nu sunt lăsate la fermentat pentru a-şi păstra substanţele hrănitoare şi vitaminele.
Ceaiul galbenimplică un proces similar cu acela de preparare a ceaiului verde,cu diferenţa că frunzele de ceai sunt trecute printr-un process de uscare progresivă. Se găseşte în ceaiurile de înaltă calitate servite la curtea imperială. Are un aspect galben-verde şi un miros diferit atât de ceaiul alb,cât şi de cel verde.
Ceaiul negru,cel mai cunoscut ceai din lume,este adesea folosit în amestecuri de ceaiuri englezeşti,fiind unul dintre cele mai populare ceaiuri gustate de vestici. Chinezii îl numesc ceai roşu,datorită culorii lui maroniu-roşiatică. Este obţinut prin fermentare totală,care închide până la negru culoarea frunzelor şi le triplează cantitatea de cofeină. Aroma ceaiului negru diferă şi are de la gust de flori şi fructe până la gust picant. Consumarea ceaiului negru pe o perioadă îndelungată de timp poate duce la scăderea riscului de atac de cord.
Pu-erhpoate fi clasificat drept un tip de ceai negru chinezesc şi se diferenţiază de alte ceaiuri negre prin faptul că este fermentat nu o dată,ci de două ori. Procesul de dublă oxidare este urmat de o perioadă de coacere. Aroma obţinută la final este cea de pământ,de aceea mulţi îl beau mai mult în scopuri medicinale,decât din plăcere. Îi este recunoscută calitatea de bun digestiv.
Ceaiul aromateste realizat prin adăugarea unei arome pătrunzătoare de flori,de fructe sau de condimente,un parfum plăcut de boboci înfloriţi care se suprapun peste ceaiurile de bază,care sunt încălzite cu blândeţe pentru a absorbi aromele.

Ceaiul absoarbe cu usurinţă alte arome şi gusturi. De aceea,iubitorii acestei băuturi au intensificat gustul ceaiurilor prin arome adiţionale de la flori şi uleiuri până la ierburi şi condimente. Ceaiul aromat reprezintă o tradiţie deja bine înrădăcinată în China,unde,vreme de secole,s-a preparat ceaiul cu ceapă,coajă de portocală,frunze de piersică şi fructe de pădure. Tot chinezii sunt cunoscuţi pentru ceaiurile de flori:iasomie,orhidee,trandafir,magnolie.
În multe ţări arabe,menta (cu o cantitate generoasă de zahăr) este aroma favorită. În India,băutura cea mai populară este condimentatul ceai „masala”. Se prepară prin fierberea ceaiului negru cu mirodenii:chimen,scorţişoară,ghimbir,cuişoare şi piper negru sau alb. Sunt adăugate şi lapte,zahăr. Pe lângă ierburi şi condimente,nebunia de arome a convins diverse companii să producă tot soiul de ceaiuri cu aproape toate aromele imaginabile,de la banană până la budincă cu caramel.
Mixurile sunt extrema în lumea ceaiurilor. Producătorii combină diverse tipuri pentru a păstra consistenţa aromelor de la un sezon la altul. Mixurile cele mai întâlnite sunt English Breakfast,Earl Grey,Irish Breakfast şi Caravan.
3 reţete de ceaiuri cu arome orientale
Chai

Ai nevoie de două ceşti cu apă,două cu lapte,4 linguriţe cu ceai negru,un sfert de ceaşcă de zahăr tos,2 beţişoare de scorţişoară,8 cuişoare întregi,4 boabe de piper. Combină toate ingredientele într-un vas mediu şi încinge-le la foc potrivit până încep să clocotească. E bine să reduci focul şi să laşi la clocotit până la 5 minute. Vei începe să simţi o aromă în scurt timp. Trece ceaiul printr-o sită,apoi bea-l rece sau fierbinte,după cum preferi.Ceai condimentat
Ingredientele sunt:4 plicuri de ceai,verde sau negru,o jumătate de ceaşcă cu zahăr,o ceaşcă de apă,un beţişor de scorţişoară,6 cuişoare,sucul unei lămâi mari şi 2 portocale,felii de lămâie sau de portocală pentru decorare. Fierbe zahărul,apa şi condimentele 5 minute,apoi închide focul. Pune plicurile de ceai într-un vas mare şi toarnă apa fiartă,apoi lasă-le 5 minute acoperite. Varsă lichidul obţinut într-un bol mare şi adaugă sucul de lămâie şi de portocale. Decorează cu feliile de lămâie sau portocală.
Într-o oală,pune 4 ceşti cu apă,beţişoare de scorţişoară,4 felii subţiri de ghimbir,o jumătate de linguriţă cu boabe de piper negru,o jumătate de linguriţă cu cuişoare,o linguriţă cu seminţe de coriandru,puţin mărar mărunţit,o linguriţă de anason şi alta de nucşoară. Acoperă oala şi lasă la fiert 20 de minute. După scurgerea timpului,adaugă 3 pliculeţe de ceai negruşi lasă-l 10 minute,cu focul stins. Apoi,adaugă o ceaşcă de lapte şi pune ceaiul pe foc,la încins,fără să clocotească. Trece băutura printr-o strecurătoare şi bea-o cu miere sau cu alt îndulcitor.
Te-ar mai putea interesa: