Te-ai întors la birou? Cum să eviţi oboseala şi să te încarci cu energie. Foloseşte-te de pauza de la prânz!

1 obosita jpg jpeg

Cu toţii am experimentat, cel puţin odată în viaţă, acel sentiment copleşitor, după masa de la prânz. Parcă nu mai ai energie pentru a-ţi duce toate sarcinile la bun sfârşit şi cu greu îţi intri înapoi în ritm. Din fericire, există câteva metode care te vor ajuta să scapi de această stare apăsătoare. Trebuie doar să profiţi la maximum de pauza de la prânz!

Poate ţi-ai propus să ai o zi productivă şi să te ocupi de cele mai importante sarcini ale săptămânii, însă sentimentele de somnolenţă şi lipsa de ambiţie te încearcă, în jurul prânzului.

În acest scenariu, cafeaua pare a fi „elixirul‟ salvator, însă cofeina în exces nu este soluţia potrivită. În schimb, dacă vei ţine cont de următoarele sfaturi, vei avea mai multă energie şi te vei putea concentra mai bine pe sarcinile tale. Iată cum poţi profita la maximum de ora liberă, de la prânz!

Hidratează-te corespunzător: ceaiul verde, o soluţie 

Deshidratarea poate cauza oboseală psihică. În schimb, apa te pot ajuta să treci peste epuizare. Încearcă să consumi 2 pahare de apă înainte de pauza dintre mese şi 2 pahare după ce ai mâncat.

În plus, unele ceaiuri îţi pot oferi un plus de energie. Încearcă să înlocuieşti cafeaua de la amiază cu: ceai verde, ceai negru sau ceai matcha. Potrivit unui studiu, ceaiul verde creşte nivelul de energie şi relaxează, ceea ce te poate ajuta să te concentrezi pe lucrurile pe care le ai de făcut.

Alege inteligent alimentele pe care le consumi 

Mesele bogate în carbohidraţi şi lipsite de proteine contribuie la apariţia somnolenţei şi pot cauza probleme de concentrare. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul meselor bogate în calorii.

În schimb, acizii graşi omega cresc nivelul de concentrare şi îmbunătăţesc memoria. Aceste substanţe le găseşti în: seminţe de in, somon, sardine, macrou, păstrăv, nuci sau avocado. La masa de prânz, poţi opta pentru o salată generoasă, peşte sau brânză.

Ia o pauză de…râs!

O porţie bună de râs niciodată nu strică! Într-un studiu, 124 de australieni, care au vizionat un clip amuzant, timp de 8 minute, s-au dovedit a fi mai atenţi în ceea ce priveşte misiunea următoare pe care au avut-o de făcut. Aşadar, poţi încerca şi tu acest truc!

Mai multă lumină

Într-un studiu, subiecţii care s-au expus la mai multă lumină, au experimentat o scădere a nivelului de oboseală şi au reuşit să îşi ducă sarcinile la bun sfârşit, cu succes.

Încearcă să măreşti luminozitatea laptopului, în jurul orei prânzului, sau chiar să ieşi câteva minute în aer liber. Inclusiv statul lângă o fereastră cu lumină naturală, te poate ajuta.

Ai avut cursuri în prima parte a zilei? Da, ai voie să dormi!

Dacă sarcinile tale importante s-au desfăşurat în prima parte a zilei, un pui de somn nu strică la prânz. Somnul relaxează creierul, reduce stresul şi te poate încărca cu multă energie.

În plus, chiar şi un pui de somn de 10-15 minute poate îmbunătăţi capacitatea de învăţare. 

Sursă foto: Shutterstock