Topul superalimentelor specifice primăverii
Fiecare anotimp are specifice anumite alimente, care sunt sănătoase şi care îi oferă organismului substanţele nutritive de care are nevoie. Şi, pentru că am ieşit din iarnă şi am intrat în primăvară, iată care sunt superalimentele care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic.
Ceapa verde
Cunoscută şi sub numele de ceapa primăverii, aceasta este sursă importantă de fitochimicale (antioxidanţi) şi compuşi sulfurici, care reduc riscul de boli cardiovasculare, renale, cronice şi anumite tipuri de cancer. Produsele cu conţinut de sulf sunt deosebit de eficiente când sunt consumate crude.
Mazărea verde
Printre primele legume care apar primăvara este mazărea. O ceaşcă de mazăre conţine 7 grame de fibre şi 8 grame de proteine, cu aproximativ 100% din necesarul zilnic de vitamina C şi 25% din necesarul de vitamina A. Conţinutul de vitamina A din mazărea verde, combinat cu conţinutul lor ridicat de carotenoide - luteină şi zeaxantină -, sunt foarte buni pentru sănătatea ochilor. În concluzie, mazărea este o legumă foarte sănătoasă.
Rubarba
Rubarba este foarte asemănătoare cu ţelina, doar că este roz şi are o aromă dulce - este folosită des în reţete de deserturi. Rubarba este prezentă în perioada aprilie-iunie, iar principalul motiv pentru care ar trebui să o consumăm este cantitatea mare de substanţe nutritive pe care le conţine: vitaminele A (imunitate, piele şi ochi), B (metabolism) şi K (sistem osos).
Ridichea roşie
La fel ca ceapa verde, ridichii roşii nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie primăvara. Aceste legume roşii şi mici sunt bogate în vitamine (C, K), minerale (calciu, potasiu) şi antioxidanţi (antociani). Include-i în salata pe care o mănânci la prânz.
Usturoiul verde
Usturoiul verde este foarte consumat primăvara. El prezintă multe dintre beneficiile pe care le are usturoiul normal, cum sunt glutationul, compuşi de sulf şi alte flavonoide care reduc stresul oxidativ legat de cancer, afecţiuni hepatice şi renale şi alte boli.
Alte superalimente care nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie primăvara sunt:
- Menta;
- Algele;
- Muguri de ferigă;
- Fenicul;
- Sparanghel;
- Anghinare.
: