Totul despre pancreatită

1 63228 original jpg jpeg

Uşor de confundat cu simptomele altor boli digestive, pancreatita cronică este o afecţiune dintre cele mai dureroase şi mai dificil de tratat. Medicina actuală are însă arme eficiente împotriva ei!

Pancreasul este o glandă care ajută la digestia alimentelor,producând enzimele necesare acestui proces. În plus,secretă şi hormonii care reglează glicemia. Boala care îl afectează,pancreatita, este de fapt o inflamaţie care poate da dureri în partea de sus a abdomenului,greaţă,balonare,diaree,febră,scăderea tensiunii arteriale respiraţie greoaie... Netratată la timp,boala se poate croniciza (poate duce chiar la comă). Mai multe despre această afecţiune ne spune doctorul Radu Bogdan Mateescu,gastroenteorolog în cadrul Spitalului Colentina din Capitală.

Pietrele la bilă,o posibilă cauză

 “80 la sută din cauzele pancreatitelor care ajung la noi la spital provin din pietrele la colecist (bilă) sau din consumul excesiv de băuturi alcoolice. Alimentaţia incorectă bazată pe grăsimi (hipertrigliceridemia),unele tratamente medicamentoase,infecţiile cu virusul oreionului,precum şi unele traumatisme pot duce la inflamaţia pancreasului”,precizează doctor Mateescu. “Pancreatita se poate moşteni,dar aceasta e o situaţie foarte rară.”

Cum se depistează

Diagnosticul în cazul pancreatitei poate fi pus cu ajutorul analizelor de sânge,radiografiilor clasice,dar mai ales cu ajutorul tomografiei şi al ecografiei. “Astfel se poate vedea că pancreasul este mărit,neuniform sau perforat.”Cu toate acestea,dacă bolnavul urmează tratamentul adecvat,refacerea pancreasului este completă.

Hidratarea e foarte importantă

După ce s-a stabilit forma de pancreatită (acută sau cronică în funcţie de evoluţie),pacientului i se recomandă un regim alimentar lipsit de grăsimi (în primele zile bolnavul nu trebuie să mănânce). Pentru calmare sunt indicate antiinflamatoarele şi paracetamolul,morfina. “În forme severe bolnavii trebuie hidrataţi cu ajutorul perfuziilor şi supravegheaţi atent,deoarece starea lor poate deveni instabilă. Complicaţiile se tratează cu antibiotice.”

Când poate recidiva pancreatita?

“Pericolul recidivei îi pândeşte mai ales pe consumatorii de băuturi alcoolice. Nerezolvarea chirurgicală a pietrelor la colecist sau nivelul mare al trigliceridelor produc şi ele crize repetate de pancreatită.” Vestea bună este că urmând sfatul medicului,80%  dintre pancreatite se rezolvă fără sechele. “Patru din cinci cazuri de pancreatită acută se rezolva în totalitate cu un tratament minimal.  De regulă,doar 15-20 la sută dintre pacienţi vin cu pancreatite grave şi au nevoie de îngrijiri speciale,” mai spune acesta.Recente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg