Viaţă lungă şi sănătoasă… cu peşte

Ca să trăim mai mult, este bine să mâncăm peşte – asta e concluzia unui studiu american conform căruia persoanele de peste 65 de ani, care au în sânge concentraţii sporite de acizi graşi omega 3, trăiesc în medie cu 2,2 ani mai mult ca cei cu niveluri scăzute.
După cum bine ştii,acizii graşi omega 3 se găsesc în principal în peştii graşi – somon,sardine,hering,macrou şamd. Studiile de specialitate – cel mai recent studiu de acest gen fiind realizat de specialiştii Universităţii Harvard şi ai Universităţii din Washington,SUA- arată că aportul constant din aceşti acizi graşi nu numai că prelungeşte viaţa,dar şi îmbunătăţeşte în mod seminificativ starea de sănătate.
Rezultatele studiului se bazează pe analiza datelor statisticie acumulate timp de 16 ani. Au fost studiate obiceiurile alimentare şi a fost monitorizată starea de sănătate a peste 2.700 adulţi de peste 65 d e ani. În concluzie,se arată că adulţii de vârstă mai înaintată ar putea reduce riscul de mortalitate – indiferent de cauză- cu 27 %,şi de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare cu 35 %,dacă consumă în mod constant surse de omega 3.
Alte studii se preocupă de cantitatea de acizi graşi omega 3 care ar trebui consumată zilnic. Un studiu canadian şi american a ajuns la concluzia ca un consum recomandat zilnic s-ar situa în jurul valorii de 500 mg de AEP şi ADH – doi dintre acizii graşi importanţi de tip imega 3. AEP înseamnă acid eicosapentaenoic,iar ADH – acid docosahexaenoic. Specialiştii recomandă ca aceşti doi acizi să provină din surse de origne marină – adică,din peşti şi fructe de mare. Pentru persoanele care suferă de boli coronariene,aportul zilnic trebuie să fie 800 – 1000 mg.
Ce cantităţi de peşte sau îţi furnizează necesarul zilnic de 500 mg de AEP şi ADH? Iată:
-20 g macrou de Atlantic
-25 g somon de Atlantic – de crescătorie
-30 g de hering de Atlantic sau de Pacific
-35 g macrou de Pacific
-30 g somon din conservă
-50 g sardine
-50 g păstrăv de crescătorie
-65 g ton alb în conservă
-100 g creveţi