5 construcţii uimitoare de biserici

1 52188 original jpg jpeg

Când spui „biserică“, te gândeşti la o clădire cu arhitectură sobră, din piatră sau din lemn, cu fresce şi turle impunătoare. Dar ai văzut vreodată una din oase sau construită pe un tanc? Arhitectura atipică stârneşte admiraţie sau, dimpotrivă, criticile conservatorilor. Tu ce părere ai?

Islanda Catedrala «zgârie-nori»

Ai văzut vreodată o catedrală atât de înaltă încât ai crede că turla ei atinge norii? Este vorba despre semeaţa construcţie expresionistă a catedralei Hallgrímur din Reykjavík,capitala Islandei. Pereţii înalţi ai lăcaşului de cult luteran măsoară în jur de 74,5 metri (la prima vedere ai putea spune că e un turn de observaţie). Planul construcţiei a fost realizat de Guðjón Samúelsson's şi a fost inspirat de aspectul galeriilor de bazalt specifice reliefului islandez. Numele acestei opere arhitecturale (construcţia ei a durat 38 de ani) a fost dat de preotul şi poetul islandez Hallgrímur Pétursson.

Cehia. Capela gotică din oseminte

simeon stalpnicul png

În Cehia se află poate cea mai bizară capelă din lume. Este vorba despre Sedlec Ossuary din oraşul Kutna Hora,o capelă romano-catolică construită din oase umane. Pe dinafară,biserica nu se deosebeşte cu nimic de toate celelalte lăcaşe de cult,însă interiorul atipic este decorat cu un candelabru construit din cranii şi oase. De o parte şi de alta a pereţilor,îngeri din ipsos stau în vârful unor piramide de cranii şi a unor arcade decorate cu ghirlande din oase. Se spune că altarul adună nici mai mult nici mai puţin de 40.000 de oase.

Olanda Biserica tanc,o creaţie neobişnuită

simeon stalpnicul png

Artistul american Chris Kuksi a realizat,în Olanda,o biserică amplasată pe un tanc. Mesajul pe care-l transmite arhitectul  este:„Credinţa aduce pacea,iar soldaţii se pot ruga pentru ea chiar şi în tancurile de război“. Viziunea suprarealistă pe care o transmite edificiul pare să rămână totuşi neînţeleasă de vreme ce,spun unii critici,rolul bisericii este acela de a împăca,nu să se transforme într-un stindard de război.

Turcia Biserica săpată în stâncă

simeon stalpnicul png

Dacă mergi în Turcia,merită să vizitezi Biserica creştin-ortodoxă Carikli din inima Capadociei. Vei fi copleşită de frumuseţea ei. Pe exterior,faţadele au fost sculptate în roca vulcanică moale,iar în interior,poţi admira mai multe fresce,printre care,celebra pictură murală a Înălţării la Cer a lui Hristos (se găseşte chiar la intrarea în biserică),foarte asemănătoase celei din Biserica Înălţării din Ierusalim.

Italia Bazilica gigant,în formă de scoică

La prima vedere,ai spune că biserica Jubilee din Roma e făcută să te impresioneze doar prin arhitectura modernistă,însă pereţii sunt fabricaţi dintr-un ciment cu totul special care atenuează căldura razelor de soare (conţin o substanţă numită dioxid de titan,cu rol de absorbţie a razelor ultraviolete,mai puternice vara),astfel încât în interiorul bisericii să fie răcoare. Arhitectul american Richard Meier,designerul acestei construcţii,mai spunea că cei trei pereţi exteriori de beton în formă de scoică conduc razele de soare într-un mod inedit spre interior:„Felul în care lumina pătrunde prin lucarne este o metaforă a prezenţei lui Dumnezeu“.