Armindeni, vreme de primenire

1 81396 original jpg jpeg

E timp de înnoire nu numai a naturii, ci şi a oamenilor. E o primenire a tot ceea ce are suflare, a tot ceea ce se manifestă, a tot ce prinde viaţă. E Armindeni – sărbătoarea începutului, care marchează simbolic, trecerea de la iarnă la vară.

Începuturile trebuie marcate cumva, iar debutul lui mai înseamnă câteva gesturi şi ritualuri menite să ferească de boli toată suflarea, să dea pământ rodnic şi - pentru cui îi arde de aşa ceva – să aducă noroc la măritat. Nu poţi separa luna mai de sărbătoarea Armindeniului.

O ramură verde, simbolică

 În unele zone etnografice (Transilvania, Banat, Moldova) flăcăii  înfigeau o creangă de stejar, fag sau plop în poarta sătenilor mai cu vază, gest care semnifica oprirea forţelor răului. Ramura verde se numea arminden. În alte zone (Oltenia), armindenul era un brad curăţat spre vârf de ramuri şi ornat cu motive romboidale, care era înfipt în poarta gospodăriei şi aici rămânea până se coceau şi se secerau grânele. Armindenul era un substitut al zeului vegetaţiei, protector al semănăturilor, viilor şi livezilor, al vitelor şi cailor. Armindenul şi-a preluat data de celebrare de la sfântul creştin Ieremia (prăznuit de 1 mai).

Purificare cu rouă de „ziua pelinului“

Dar obiceiul de a înfige o ramură vegetală în poarta sătenilor nu e singurul gest simbolic de Armindeni. Ziua de 1 mai e prilej de serbări câmpeneşti, la iarbă verde, la pădure sau la câmp, lângă vii şi livezi, unde se mănâncă miel fript şi se bea vin roşu amestecat, musai, cu pelin –pentru schimbarea sângelui şi apărarea întregii suflări săteşti de boli şi beteşuguri. Nu degeaba, sărbătoarea mai e numită şi ziua pelinului sau ziua beţivului. E şi prilej ca sătenii să se rostogolească pe iarba udă şi să-şi spele mâinile şi faţa cu roua căzută în noaptea de Armindeni.

Un fir de pelin e purtat la pălărie, în sân sau în buzunar. Se pun ramuri de pelin la icoane şi la ferestre şi se seamănă primele cuiburi de fasole şi castraveţi.

Aminteşte de episodul uciderii pruncilor

Obiceiul de Armindeni e pus în legătură simbolică directă cu teribilul episod al uciderii celor 2.000 de prunci de către Irod. După ce, o zi întreagă, călăii au tăiat capetele tuturor pruncilor de până în doi ani, au marcat cu ramuri verzi porţile locuinţelor pe unde trecuseră, ca să ştie de unde să reînceapă a doua zi. Dar, peste noapte, toată lumea a pus ramuri verzi la porţile caselor, astfel că netrebnicii n-au mai putut să-şi continue sinistra misiune.

Ştiai că...

... de Armindeni, femeile curăţau locuinţele, curţile gospodăriilor, locurile unde se slobozea apa pentru morţi la 40 de zile de la înmormântare, cu mături făcute din tufe de pelin?

... o practică foarte obişnuită de Armindeni era semănatul busuiocului? Numai fetele şi femeile aveau voie să facă asta. Se spune că planta s-ar fi născut pe mormântul unei fete tinere, udată de lacrimile iubitului ei, pe nume Busuioc.

... în noaptea de Armindeni, celor bănuiţi că ar fi strigoi li se striga numele? Asta, pentru a-i împiedica să fure mana vitelor cu lapte şi a holdelor semănate.Recente

medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu jpg
Culoarea preferata Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg
cursuri functionari curs resurse umane jpg
Beneficiile extrasalariale si afacerile la inceput de drum de ce ai nevoie de ele jpg
Stima de sine jpg
Minimalimul emotional Sursa foto shutterstock 2409609473 jpg
psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg