Armindenul

1 46155 original jpg jpeg

Pe 1 mai se sărbătorea, în majoritatea regiunilor ţării, Armindenul. În Muntenia se celebra pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, iar în Ţara Lăpuşului, de Rusalii.

Este o sărbătoare străveche, dedicată unui zeu al vegetaţiei, protector al vitelor, holdelor, viilor şi livezilor. Oamenii îşi împodobeau atunci porţile cu ramuri verzi. În Moldova se ţineau petreceri câmpeneşti cu miel fript şi vin roşuamestecat cu pelin, pentru primenirea sângelui şi pentru sănătate. Dinaceastă sărbătoare a rămas tradiţia ieşitului la pădure şi a grătaruluide 1 Mai.

Legendă creştină

Obiceiul de a pune ramuri verzi la poartă aminteşte şi de episodulomorârii pruncilor de către Irod. Vrând să-l omoare pe Hristos,darştiind doar că el se află în oraşul Bethleem,regele a pornit să ucidătoţi copiii din acel oraş.

În popor se spune că regele ar fi tăiat o zi întreagă capetelecopiilor. Seara a pus o ramură verde la poarta unde ajunsese ca semnpentru a doua zi a măcelului. Atunci,pentru a-i salva pe micuţi,oamenii au pus noaptea crengi înfrunzite la toate porţile.