Ce băutură matinală este total nerecomandată înainte de a face sport? Favorizează formarea cheagurilor de sânge

1 shutterstock 1682841526 jpg jpeg

Hidratarea ├«n timp ce faci mi┼čcare este esen┼úial─â nu numai pentru s─ân─âtatea ta general─â, ci ┼či pentru rezisten┼úa la exerci┼úiile fizice. Totu┼či, acest tip de b─âutur─â trebuie evitat ├«nainte de a face sport.

Lichidele sunt importante pentru echilibrarea electroli┼úilor, pentru a-┼úi ajuta articula┼úiile ┼či musculatura s─â func┼úioneze optim, pentru a-┼úi men┼úine un nivel ridicat de energie ┼či pentru alungarea senza┼úiei de sete care apare ├«n mod natural ├«n timp ce transpiri. Exper┼úii aten┼úioneaz─â c─â exist─â o anumit─â b─âutur─â care te poate pune ├«n pericol atunci c├ónd te antrenezi ┼či este folosit─â chiar ┼či de mul┼úi sportivi pentru a-┼či men┼úine energia. Studiile au ar─âtat c─â aceia care o consum─â au un risc crescut de a face cheaguri de s├ónge, cu at├ót mai mult c├ónd este asociat cu exerci┼úii fizice intense. Descoper─â ce b─âutur─â poate provoca ni┼čte complica┼úii grave ┼či dac─â ai motive s─â-┼úi faci griji dac─â ai obiceiul de a o bea ├«nainte de a face mi┼čcare!

Consumul de b─âuturi cu cafein─â cre┼čte riscul de formare a unor cheaguri de s├ónge

Cele mai multe persoane care fac sport ├«n mod sus┼úinut doresc s─â-┼či ├«mbun─ât─â┼úeasc─â performan┼úa ┼či se bazeaz─â pe cofein─â pentru avea mai mult─â energie ├«nainte sau la mijlocul antrenamentului. Cu toate acestea, exper┼úii au descoperit c─â ar putea exista un efect secundar serios. ├Äntr-un studiu recent publicat ├«n revista ÔÇ×Medicine and Science in Sports and ExerciseÔÇŁ, cercet─âtorii au semnalat c─â aceia care beau cafea sau alt─â b─âutur─â care con┼úine cofein─â cre┼čte coagularea s├óngelui ├«n timpul exerci┼úiilor fizice intense. De aceea, se expun la un risc mai mare de a face cheaguri de s├ónge.

Echipa de cercetare a realizat 2 sesiuni de antrenament la care au participat 48 de b─ârba┼úi tineri ┼či un indice de mas─â corporal─â normal. Participan┼úii la studiu au primit mai ├«nt├ói un placebo, apoi o cafea sau un energizant cu cofein─â ├«nainte de a finaliza un antrenament intens efectuat pe o biciclet─â fix─â. ├Än urma analizelor de s├ónge efectuate la final, cercet─âtorii au observat c─â, dup─â consumul de cofein─â, nivelurile de coagulare au fost semnificativ mai mari, pun├ónd participan┼úii la un risc crescut de afec┼úiuni precum atac de cord, accident vascular cerebral, tromboz─â venoas─â sau embolie pulmonar─â.

Unele persoane au un risc mai mare de îmbolnăvire

Unii exper┼úi afirm─â faptul c─â, de┼či cofeina poate cre┼čte nivelul de coagulare a s├óngelui, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â toat─â lumea are un risc crescut. Pentru cei mai mul┼úi, cofeina este sigur─â, mai ales dac─â nu exist─â probleme de s─ân─âtate. Pe de alt─â parte, persoanele cu hipertensiune arterial─â, un nivel crescut de colesterol, fum─âtoare au un risc mai mare de coagulare a s├óngelui. De aceea, ar fi indicat s─â evite cofeina ├«n zilele ├«n care fac mi┼čcare.

Câtă cafeină este sigură?

P├ón─â la 400 mg de cafein─â pe zi este sigur─â pentru majoritatea pesoanelor s─ân─âtoase, ceea ce este echivalent cu 4 c─âni de cafea sau 2 b─âuturi energizante. Femeile ├«ns─ârcinate, care doresc s─â aib─â copii sau care al─âpteaz─â, trebuie s─â se limiteze la 200 mg pe zi. Chiar ┼či adul┼úii s─ân─âto┼či,dar care sunt sensibili la efectele cofeinei ar trebui s-o evite atunci c├ónd fac sport.

Cite┼čte ┼či:

Cele mai simple tipuri de mi┼čcare pentru ameliorarea durerilor de spate

O linguriţă de cafea solubilă echivalează cu aproximativ 28 de căni de cafea. Un astfel de nivel ridicat de cafeină poate provoca probleme grave de sănătate.

Reţine!

Băuturile energizante diferă mult în conţinutul de cafeină, în funcţie de marcă. Având în vedere riscul crescut de coagulare asociat cu exerciţiile fizice, acesta este un sfat deosebit de important pentru cei care se bazează pe cafeină pentru a avea energie.

FOTO: ShutterstockRecente

Test de personalitate  jpg
prieteni   shutterstock 2030231144   crop jpg
LIVE ora 1300 jpg
1 telefon jpg jpeg
Test de personalitate   Lungimea degetului mic   Captura Youtube jpg
Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg