Cele mai riscante 5 sporturi în aer liber, care pot duce la accidentări ortopedice

3 sport in aer liber jpg jpeg

Odată cu venirea primăverii, parcurile s-au umplut cu copii şi adulţi dornici de sport. Acest lucru este foarte benefic pentru sănătate, însă medicii avertizează că există şi riscul de accidentare, dacă exerciţiile nu sunt executate corect. Iată la ce să fim atenţi când facem mişcare în aer liber!

Fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele şi skate-boarding-ul sunt cele mai riscante tipuri de sporturi in aer liber care pot duce la accidentări ortopedice. Dacă practicarea baschetului şi a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor şi al umărului, rolele şi skate-board-ul supun oamenii, în plus, la riscuri de accidentari şi la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebraţului:

„În cazul rolelor, cele mai multe accidentări apar la începători, în părţile neprotejate ale corpului. Gheata de rolă este asemeni unui clăpar care ţine strâns gleznele, iar echipamentul de protecţie cu genunchiere, cotiere şi cască ajută la evitarea accidentărilor în aceste zone, însă vulnerabilizează pumnii, umărul sau clavicula. În cazul skate-board-ului, accidentările sunt mai grave, pentru că cei care îl practică o fac destul de extrem, aşa că, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar intervenţie chirurgicală‟, avertizează Dr. Ion Bogdan Codorean.

Cum alergăm corect

În ceea ce priveşte jogging-ul, medicul ortoped semnalează că există riscuri pe termen scurt, dar şi pe termen lung pentru cei care îl practică: „Alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră şi să nu strângă. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular, mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge cât doresc‟, declară Dr. Ion Bogdan Codorean. 

Care sunt cele mai frecvente accidentări 

Cele mai des întâlnite tipuri de accidentări în timpul practicării sporturilor în aer liber sunt entorsele de gleznă: „Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cel mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentarile care pot apărea şi care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă. Daca au dureri apărute în urma unui traumatism, dacă observă discontinuităţi sau mişcări anormale ale mâinilor şi picioarelor, dacă aud crepitaţii, adică sunete la diverse mişcări, ei trebuie să meargă la cabinetul ortopedic, pentru că acestea sunt semnale de fractură. Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă, pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare, să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate de gleznă sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare‟, adaugă Dr. Ion Bogdan Codorean.

2 dr ion bogdan codorean jpg jpeg

Sursă foto: Shutterstock Recente

Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg