Cine a fost Maria Magdalena

1 646x404 jpg jpeg

Despre Maria Magdalena se ştiu prea puţine faţă de interesul pe care îl suscită, datorită relaţiei apropiate pe care a avut-o cu Învăţătorul – cum îl numeau pe Iisus Hristos ucenicii săi. Dar cine a fost ea, de fapt, şi care a fost adevărata natură a acestei relaţii?

Maria Magdalena este una dintre cele mai controversate figuri din istoriografia religioasă, din pricina extremelor vieţii sale – a trecut de la păcat la sfinţenie –, dar şi prin prisma relaţiei apropiate pe care avut-o cu Iisus Hristos. De altfel, întâlnirea Mariei Magdalena cu Iisus Hristos este cea care a făcut ca viaţa să i se schimbe radical, renunţând la a-şi mai câştiga existenţa din prostituţie şi alăturându-se mironosiţelor.

Iisus a cunoscut-o cu adevărat

Prin darul lui Iisus de a privi direct în sufletele oamenilor şi de a inspira, Maria Magdalena, a fost acceptată în cercul restrâns de ucenici şi de mironosiţe care-l urmau mereu. Prin puterea lui Iisus de a inspira şi de a înnoi în duh, Maria Magdalena n-a mai fost doar o femeie care îşi vindea trupul pentru bani. Despre femeia Maria Magdalena ne putem imagina că era frumoasă şi tânără atunci când l-a întâlnit pe Iisus Hristos. Ea este cea care I-a uns picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ, ştergându-i-le cu propria podoabă capilară. Şi tot ea I-a fost alături Mântuitorului în multe dintre momentele importante din ultima parte a scurtei sale vieţi pe pământ: l-a condus pe drumul spre dealul Golgotei, l-a jelit împreună cu Maica Domnului la picioarele crucii pe care a fost răstignit şi a fost una dintre cele două femei care L-au văzut primele pe Iisus după ce a înviat, ducând vestea ucenicilor.

Citeşte şiLumina de la Mormântul Sfânt, miracol sau înşelătorie?

Descoperiri uimitoare la Vatican

De-a lungul timpului, povestea Mariei Magdalena a fost interpretată şi reinterpretată de nenumărate ori, atât de membrii bisericii, cât şi de istorici. În 2011, la Vatican, în cadrul unui congres ştiinţific, a fost prezentat un papirus, vechi de peste 1600 de ani, în care scria că Iisus o numea pe Maria Magdalena femeia lui.Vaticanul nu a confirmat această teorie şi a continuat să susţină că Maria Magdalena nu a avut o legătură amoroasă cu Iisus, ci că a fost pur şi simplu o relaţie spirituală şi de prietenie. Speculând această teorie, scriitorul Dan Brown a creat în cartea sa „Codul lui Da Vinci“, o întreagă poveste de dragoste între cei doi, poveste din care a rezultat o fiică. Fiecare parte îşi susţine adevărul, însă nimeni nu poate demonstra cu exactitate ce a însemnat Maria Magdalena pentru Iisus.

Maria Magdalena, simbol al feminităţii sacre

Maria Magdalena are o importanţă majoră în ceea ce înseamnă, pentru noi, creştinismul, tocmai din însemnătatea pe care a avut-o pentru Hristos. Dacă a avut privilegiul de a-i fi alături, înseamnă că a fost o femeie cu totul specială. Indiferent de tipul relaţiei sale cu Iisus, ea a fost o persoană de încredere, o persoană loială, care i-a fost alături în momente-cheie.

Sursă foto: adevarul.ro